Горанов: Задачата ми е да накарам всички българи да се чувстват добре

share

Всички правилни решения в тази държава трябва да намират подкрепа. Безсмислено е да се прави на инат. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

Добре работехме с Ваньо Танов. Като шеф на Митниците би могъл да се справи. Не искам да водя дебат за контрабандата на политическата сцена, защото аз не съм свързан с нея. Не съм имал проблеми и със Симеон Дянков. Финансовият министър трябва да бъде по-обран в публичните си изяви. На въпрос на Диана Найденова дали харесва Симеон Дянков, новият министър на финансите заяви: "Аз не мога да бъда Брат Пит с очила".

Аз съм зодия Теле и обичам лукса. Харесвам начина, по който живея. Моята задача е да накарам всички български граждани да се чувстват добре. "Луксът не ме блазни, аз съм тук за да свърша някаква работа за българите. Имам си всичко", сподели още Владислав Горанов, сякаш е наблюдател и не е един от нас, българите. Найденова го пита за лукса, за да разбере дали има лъскава къща, маркова кола и други екстри, но не изкопчи нищо. На въпрос дали знае, че Бог го гледа, министърът коментира "Имам го в предвид".

Ще направим усилие да влезем в заявения дефицит от 3%, но това не означава, че ще има постна пица. По-скоро ще харчим толкова, колкото изкарваме. Държавата не създава доходи, тя създава правила. За да изхарчим определена сума някой трябва да си бръкне в джоба и да ги изкара. Това не трябва да е за сметка на дълг.

Горанов обясни, че "постната пица" на Симеон Дянков е история и отживелица. Той определи ситуацията в България като много тежка и каза, че коледни бонуси за пенсионерите няма да има, защото няма пари в хазната. "Много сте хард, не бъдете такъв", помоли го Найденова, но гостът й не смекчи тона.

"Често се срещам с Иван Искров служебно. БНБ допусна грешка с КТБ и съм му го казвал. Но за мен не е решение да бъде арестуван шефът на БНБ Иван Искров. Заключват централния банкер и нищо няма да се промени", категоричен е министърът.

Аз благороден с чужди средства не искам да бъда, ако си съберем приходите през следващата година и направим бюджет, който няма да е на свръхдефицит, тогава можем да си позволим да сме по-широко скроени", каза той.

Според него всеки иска да е добър и благороден. Има право да е добър, когато го прави със свои средства, добави той.

Запитан дали е съгласен с вицепремиера по социалната политика, че трябва да се увеличат средствата, които се плащат за осигуровки, той отвърна: "Ние имаме заявена от ГЕРБ позиция. За нас темата за промяна с данъци и осигуровки не стои."

Той бе категоричен още, че коледни добавки за пенсионерите тази година няма да има.

Финансовият министър разкри повече подробности за срещата си преди години с депутата от ДПС Делян Пеевски. "Случайно го срещнах. Не се познаваме. Бях с един приятел от Перник - Владислав Димитров, депутат от 41-ото Народно събрание. Подари ми писалка за рождения ден. На съседната маса видях Пеевски и го поздравих", разказа Горанов.

Жената на финансовият министър Владислав Горанов неочаквано пресече пътя му, докато той караше колата на Нова телевизия, а до него на предната седалка седеше водещата на "Карай направо" Диана Найденова. "А, жена ми. Ето, пресича пред нас", учуди се държавникът. "Спрете да я поздравим, да си поговорим", примоли му се журналистката, подтикната от професионалните си инстинкти.


 

Водещи новини

Още новини