Румен Петков: Промените в Закона за МВР са прибързани, но необходими (видео)

share

Скептичен съм, когато на старта на едно Народно събрание първият кръг въпроси са тези за сигурността. Това създава впечатление за прибързаност. Това каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от АБВ и бивш министър на вътрешните работи Румен Петков по повод внесените от ГЕРБ промени в Закона за МВР.

Целият този дебат за конструирането на МВР и ДАНС върви повече от година, той не е започнал след изборите, добави той.

Старият закон отнемаше правомощията на президента. Това не е добър знак за междуинстуционалните отношения. А прехвърлянето на ГДБОП в Агенцията за национална сигурност е престъпление от гледна точка на сигурността, коментира Петков.

Сега трябва да се види какво стана с информационните масиви на ГДБОП, накъде са източвани и кой е имал достъп до тях. При промените преди година беше премахнато и конкурсното начало при назначенията. Когато премахваш конкурсното начало, ти демотивираш служителите. Така че това, което се прави в момента, е необходимо. И за разлика от предишните промени, които въобще не бяха представени пред обществото, сега дебатът върви повече от година, подчерта отново бившият вътрешен министър.

Това е началото на един сериозен професионален и обществен дебат за нормативната уредба в сферата на сигурността. Това е една консервативна система, не може законите да се променят при всяко правителство. Това създава усещане за несигурност у служителите, а голяма част от тях са честни и почтени хора и не го заслужават, заяви Петков.

По думите му АБВ подкрепя категорично промените в сектор "Сигурност" и ще следи внимателно процесите в сектора. На министъра на вътрешните работи трябва да му бъде дадено време да си стъпи на краката, каза Румен Петков.

Той определи изчезването на тефтерчетата на Филип Златанов като лош знак, защото създава впечатлението, че у нас има сили, които са готови с всякакви средства да се домогнат до целите си. Това създава у хората усещането за липса на държавност, подчерта Румен Петков. По думите му кражбата едва ли е чисто криминален инцидент.

Водещи новини

Още новини