БСП: Цветановщината се завръща в МВР (видео)

  • 11 ноември 2014 14:10

  • 7623
  • 27
БСП: Цветановщината се завръща в МВР (видео)
©

Последните две десетилетия са белязани от неолиберални политически модели. В България резултатите са видими за по-голяма част от българските граждани. Това каза на пресконференция след заседание на Националния съвет на БСП лидерът на социалистите Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно.

Социалната държава не беше реализирана във вида, в който беше заложена в конституционния модел, добави той.

Падането на Берлинската стена отприщи процесите на прехода в цяла Европа. Българският преход имаше специфики. Страната ни е една от малкото, които допуснаха да се разграждат производствени структури. В индустрията голямата приватизация беше извършена след рухването на банковата система, с капитали, голяма част от тях с неизяснен произход. По различни изчисления в момента БВП е 2-3 пъти по нисък от нивата от 1989 г. Ако в края на 1989 г. страната ни бе сред водещите държави по икономически показатели, днес в класациите сме непосредствено преди развиващите се държави, коментира зам.председателят на Изпълнителното бюро на БСП Янаки Стоилов.

Българската демокрация освен изборна, вече е и напазарувана. Голяма част от българите вече оценяват този период като неуспешен. Не става дума да реставрираме предишната система, но трябва да отчетем, че това, което е било по време на социализма, е възможно. Преобладаващата част от хората възприемат прехода като провал, защото той не успя да изведе страната на по-високи нива на икономическа стабилност и социална справедливост, добави той. По думите му БСП има основна роля за мирния характер на прехода и за утвърждаване на конституционния модел в България.

Позицията на президента за прехода не спомага за връщане на доверието на българските граждани в институциите. Употребата на историята за политически резултати никога не е довеждала до добри резултати, заяви Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно. Той бе категоричен, че БСП ще направи всичко възможно при изработване на правилника на Народното събрание правата на опозицията да бъдат спазени.

До края на деня или утре ще внесем законопроект, с който намираме решение по отношение на бюджетния дефицит, така че той да не се превишава при осигуряването на средства за попълване на Фонда за гарантиране на влогове, съобщи още Миков. Що се отнася до актуализацията на Бюджет 2014 – смятаме, че има възможности от резерва на Управление „Банково” да бъдат осигурени средства за допълване на Фонда за гарантиране на влогове. Там, по наша информация, има около 4 милиарда лева, а са необходими далеч по-малко, уточни той. Вторият вариант е да се търси ангажиране на ресурси от частните пенсионни фондове, които и без това в момента нямат особена доходност, които в този момент да се използват при едни нормални и добри условия за повишаване на капиталоемкостта на Фонда за гарантиране на влоговете. Има възможности за намиране на ресурси и по този начин. Тук не става въпрос социалистите да посягат, а за създаване на условия за инвестиции от страна на тези фондове в помощ на Фонда за гарантиране на влоговете – едни вземания, които при всички случаи са осигурени и обезпечени от държавата, каза Миков. По думите му най-добрият вариант е от резерва на Управление „Банково” да се даде възможност за допълване на фонда до изплащане на гарантираните депозити. Ще бъдем изключително настойчиви, за да разберем кое налага актуализация на бюджета в тези размери, извън спадналите приходи, за които има и макроикономически причини, каза още лидерът на БСП.

Говорителят на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Мерджанов разкритикува предложените от ГЕРБ законови промени в сектор "Сигурност", за които председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че още утре ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание. Къде е въпросният консенсус, за който представителите на ГЕРБ, тогава в опозиция, настояваха? Това ли е разбирането на ГЕРБ, след демонстрирането на един месец диалогичен стил – за връщане на ГДБОП в МВР? Това е завръщане на цветановщината в МВР, заяви социалистът. Едно такова действие задължително трябваше да бъде предшествано от дискусия. Това задължително изисква и заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, защото тези промени са радикални. Ако искаме национална позиция по темата, си струва да бъде направен опит за диалог с всички партии. Това действие на г-н Цветанов е реваншизъм от първа степен, нищо повече. Има далеч по-належащи законопроекти, които Народното събрание трябва да разгледа тази седмица, каза още Атанас Мерджанов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7623 27

Свързани новини

Коментари 27

Добави коментар
bbb

2014.11.13 | 06:53

27
БСП,ДПС И НДСВ трепереха да не им се потърси сметка за кражбите,даже закон си приеха.После имаше опит за преврат ,наречен Костинброд с активното съдействие на Станишев.После сложиха начело на ДАНС един.....И тези хора седят сега и думат ли думат.Кога кога ще ги пратим в Затвора.
манев

2014.11.13 | 06:53

26
Много по добре е цветановщина отколкото станишевщина. БСП не можаха да пазберат, че начина им на мислене ще ги изхвърли от политическият живот

2014.11.12 | 18:20

25
БСП е мъртва к,урва ! ПРЕДАТЕЛИ ! Ръководството са милионери , хвърлиха народа на вълците ! Слуги на европедалите ! Честните бесепари да отиват в АТАКА и на избори ! Сидеров да спасява България ! С Борисов е сигурна смърт в жестока агония !
Валери

2014.11.12 | 18:18

13
Атакистите нямате думата! Целувахте задниците и на Боко тиквата и на Станишев и на Местан! По големи предатели от вас няма!
опа

2014.11.12 | 18:20

24
и това го коментират политици които топлят местата 20 годинки нека да направят малко място и на хора не замесени в съмнителни далавери

2014.11.12 | 18:20

23
Kolko e jalko,da si barkash v gaza dokato jivota minava pred teb !
Червен малоумник

2014.11.12 | 18:19

22
Боли ли , боли ли червени тиквеници ? Преди една година уволнявахте като за световно !! Лапайте го сега --Хахо ефенди ще ви покаже как се лапа на коалиционен партньор !!

2014.11.12 | 18:19

21
щом комунягите депесето и техните другари от юруш неса доволни значи нещата вървят пътят е правилен
mnogo tochno kazano

2014.11.12 | 18:18

15
samo taka neka pochistvaneto ot izmet da ne spira ima oshte material po vurhovete. Opredeleno gi e strah ot metlata .

2014.11.12 | 18:19

20
Rадвам се че се завръща, да се страхуват престъпниците!

2014.11.12 | 18:19

19
Късно е , много късно е червени импотенти да хленчите ! Ходете на майната си след като не вкарахте престъпната Тиква и Цветанов в затвора ! Вие сте предатели и лъжци като ГЕРБ ! Кауза пердута ! / тиквите да бягат за речника , идиоти /. САМО АТАКА ! ВОЛЕН на върха на държавата !

2014.11.12 | 18:19

18
TOEST BOIKOVCHTINATA,ZACHTOTO BOIKO SI GO SAZDADE,I VIE PEK GO IZBRAHTE TIKVOCHA IAVNO STE TAPI KATO NEGA KAKTO SAMIAT TOI SE IZRAZIAVA

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини