Плевнелиев: България продължава да зависи от една тръба и от един доставчик

Булфото
share

България продължава да зависи от една тръба и от един доставчик. Като държавен глава съм твърдо решен това да се промени и това не е антируска политика.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на дискусията в рамките на втория ден от международната конференция "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето", която е част от кампанията "25 години свободна България". В нея участва и президентът на Унгария Янош Адер, който днес завършва двудневното си официално посещение у нас. Не е добре за "Газпром" да се вживява в ролята на  монополист, добре е за "Газпром" да използва газа не като енергийно оръжие, а като стока, която се търгува на пазарна цена, на база на ясни договори, каза Плевнелиев. Той допълни, че въпросът не зависи единствено и само от българското правителство и от Брюксел, а и от руските партньори - да спазват договорите, да предлагат конкурентни цени.

Президентът посочи още, че България отдавна е трябвало да има ясна позиция по "Южен поток". Ние търсим диверсификация, включително и на маршрутите, ние сме достоен член на европейското семейство и не можем въпреки европейските правила и напук на тях да действаме, това не работи за доверие, коментира Плевнелиев.

България взима мерки не за увеличаване на покупките на газ от Русия, а за тяхното намаляване, каза още президентът. Той отбеляза началото на проекта за Южния газов коридор, с който ще се осигури реална диверсификация, както и подписания договор от България за покупка на 1 млрд. куб. м азерски газ от 2019 г. и подписания от служебното правителство на Георги Близнашки допълнителен меморандум, с който си запазваме правото и по-рано да купуваме тези количества газ, ако има техническа възможност. В тази връзка Плевнелиев изтъкна важността на строителството на газовия интерконектор с Гърция.

Водещи новини

Още новини