Плевнелиев: Ще помним страданията на репресираните от комунистическия режим

Булфото
share

Паметта за страданията на репресираните от комунистическия режим е жива и няма да бъде заличена от историята и съзнанието на нацията, заяви президентът Росен Плевнелиев, цитиран от неговия прессекретариат.

Държавният глава участва днес в откриването в Националната художествена галерия на изложбата "Пробиви в стената", представяща автентичните портрети на лагеристи от Белене. Портретите са дело на д-р Петър Байчев, самият той прекарал близо пет години в този лагер. "Във всеки портрет, зад всяко име се крие лична съдба, съсипан живот, разбито семейство и години страдание", заяви държавният глава и подчерта, че изложбата превръща разказа за тоталитарния терор от абстрактно понятие в живо и въздействащо лично преживяване. "Подобни визуални свидетелства са сред най-важните щрихи в пълнокръвната и неподправена картина, която ще завещаем на идните поколения за годините на комунистическия режим", заяви президентът Плевнелиев.

Държавният глава призова посетителите на изложбата да погледнат в очите на изобразените лагеристи от Белене, защото в тях е отпечатана истината за политическия терор и за всички онези българи, мачкани и погубвани зад високите огради на комунистическите лагери. Президентът пожела изложбата да се превърне в пореден пробив в стената на лъжата и забравата и призова обществото ни винаги да се обединява около каузата за историческата истина.

На откриването на изложбата присъстваха президентът на България (1997-2002 г.) Петър Стоянов, кметът на София Йорданка Фандъкова, дипломатически представители, дисиденти и репресирани от комунистическия режим, стотици граждани.

Водещи новини

Още новини