Проф. Тодор Танев: Никоя партия не може да има монопол върху евроатлантизма

Булфото
share

ГЕРБ и Реформаторският блок уточниха състава и структурата на кабинета, като РБ подкрепя Бойко Борисов за премиер. Имената на бъдещите министри и техните ресори все още не са огласени. Проф. Тодор Танев, преподавател в катедрата по "Публична администрация" в Софийския университет и член на Гражданския съвет на РБ, заяви в интервю за БНР, че никоя партия не може да има монопол върху евроатлантизма, особено, ако в последните 20 години не е споменавала тази дума.

Така той отговори на лидера на ДПС Местан, който обяви, че Движението няма да пoдкрепи правителство с участието на Патриотичния фронт и го нарече антиевроатлантическо.

Проф. Танев каза, че от страна на Реформаторския блок никога не е имало извиване на ръце. Друг е въпросът, че РБ се разглежда като хранителна среда или като възможност да сподели в много по-голяма степен, отколкото е редно, отговорността за евентуални бъдещи проблеми в управлението на страната. Рискът е много голям, особено много за РБ. Но аз разчитам на интелекта и кооперативната култура, ако от другата страна имат желание да играят по правилата на кооперативната игра, заяви университетският преподавател.

Проф. Танев каза, че Корман Исмаилов няма да има министерско кресло, а също и че няма да има проблем, ако има министър от АБВ. Всяка цивилизована страна има и ляво, и дясно. Едните държат на едно, другите - на друго и се намира златната среда. За останалите имена, които се споменават, той призова за още малко търпение. Той потвърди,че има предложение Меглена Кунева да отговаря за европейските въпроси и ще бъде вицепремиер, а за Христо Иванов и Даниел Митов, които ще останат и в следващото правителство, Танев каза, че това е най-сигурното, коментира членът на Гражданския съвет на РБ.

На въпрос какво може да раздели ГЕРБ и РБ той обясни, че от една страна това е недостатъчно изяснените формати на политиките. Те са до голяма степен проговорени, но остават неясноти. Във външно отношение проблем може да създаде ДПС, смята проф. Танев.

Водещи новини

Още новини