Калфин: Трябва да разнищим случая КТБ

share

Може много да спорим по доклада на БНБ, но трябва да потърсим отговорите на няколко въпроса. Да стоим и да гледаме от страни няма как да се случи. Това заяви в изказването си Ивайло Калфин от трибуната на Народното събрание.

Първият въпрос, който Ивайло Калфин постави, е защо се стигна до квесторите и какво не е работило. Какво се случи през тези 6 месеца откакто влязоха квесторите в банката – положението на банката подобрили се или се влоши, попита депутатът.

Наблюдавах много отблизо какво се случва в Португалия, Испания, Италия – няма такъв случай като в България. Не, нашето законодателство не е прекрасно. В България има проблем, допълни Калфин.

Основната разлика, която се наблюдава е свързана с различната оценка на банков надзор и одитора на банката. Няколко пъти се попита те различни методика ли използват, но фактът е че има проблем.

Следващият въпрос, който Ивайло Калфин постави е какъв е ефектът от всичко, което се случи и каква е цената за обществото.

По време на изказването си Ивайло Калфин оспори някои от тезите на Мартин Димитров, който се изказа малко преди него.

Този, който е вложил пари в банката, не ги е източил. Наша работа е да разнищим случая в КТБ и той повече да не се повтаря. Това трябва да става с консултация с европейския банков орган, заяви Ивайло Калфин.

В отговор Волен Сидеров посочи, че шефът на Калфин - Георги Първанов имал 80 милиона в КТБ, както е станало известно от някои публикации.

Затова ли толкова много искате да бъде спасена КТБ, запита Сидеров.

Аз думата спасяване на банка не съм я употребил, за спасяване споменахте вие, отговори Калфин.

Мартин Димитров от своя страна отговори на Калфин, че от РБ твърдят е, че най-изгодният вариант за държавата е даване на гаранция от фонда за гарантира не влогове, така че държавата да не се наложи да дава никакви пари за оздравяването на тази банка.

Водещи новини

Още новини