На 27 октомври стартира новото Народно събрание (галерия + видео)

share

Не считам, че правомощията, които Конституцията ми дава, следва да се употребяват самоцелно. За мен е много лесно, знаейки много добре правомощията си, просто да ги употребя. Искам да дам добър пример за диалог. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на брифинг след срещата с партиите, които ще влязат в новия парламент.

Вярвам, че имаме да решаваме важни въпроси за държавата, затова предпочетох да чуя политическите аргументи на партиите. Решението накрая е на държавния глава. Ще свикам учредителното заседание на 43-то Народно събрание на 27 октомври от 14 часа, обяви президентът Плевнелиев по време на брифинга. Консултациите ще се проведат максимално бързо и ще се проведат във формат с всяка една от парламентарните групи по отделно, стана ясно от думите на президента.

Някои от парламентарно представените партии са искали максимално бързо свикване на парламента – на 22 октомври. По думите на Росен Плевнелиев най-важната от всички задачи е 43-тото Народно събрание да тръгне с летящ старт, а не веднага след негово учредяването да има проблеми.

Достоен и силен трябва да е стартът на новото народно събрание, смята държавният глава. По време на днешната среща са били обсъдени и важните и спешни действия на новото народно събрание. Има яснота по това кои са спешните мерките – като подготовката на бюджета и гарантира на финансовата стабилност.

Важно е 43-тото Народно събрание да избере правителство, каза Плевнелиев.

Той е апелирал че е добре народното събрание е добре да стартира с приемането на декларация с приоритетите си. Обединихме се около това, че такава декларация е добра идея и тя трябва да бъде инициирана от управляващото мнозинство.

Плевнелиев е призова и за приемането на декларация за широко политическо съгласие за реформи. „Реформите не могат повече да бъдат отлагани“, каза президентът.

Той заяви, че като държавен глава е готов за всякакви консултации, но няма да участва в създаването на каквито и да било коалиции.

Плевнелиев пожела успех на инициираните разговори. Той още веднъж подчерта, че избори след избори не е решение.

Чакат ни нелеки решения, но отговорни и важни. Ще бъде грешно решение, ако се продължи по пътя на политическата конфронтация, посочи Плевнелиев.

Той изрази надежда консултациите да бъдат резултатни. България има нужда от работещото Народно събрание, посочи още Плевнелиев в изявлението си.

Водещи новини

Още новини