Уволниха постоянния секретар на МВнР

share

Постоянният секретар на Министерството на външните работи Георги Димитров е бил освободен от поста. От външното министерство отрекоха уволнението да е свързано с неговата принадлежност към бившата Държавна сигурност, съобщи БНР.

Георги Димитров заемаше най-високата професионална дипломатическа длъжност по решение на бившия външен министър Кристиан Вигенин. Той отговаряше за управлението на бюджета и кариерното развитие на дипломатите.

От пресцентъра на министерството потвърдиха, че постоянният секретар е уволнен по решение на служебния министър Даниел Митов. Мотивите, според директора на пресслужбата, са, че той не е отговарял на законовите изисквания за заеманата длъжност. Открито е негово участие в търговско дружество, а оценките му на ежегодните вътрешни атестации в министерството са били по-ниски от необходимото.

В миналото Димитров беше посланик на България в Сърбия, преди да бъде отзован от Белград заради разкритата му принадлежност към Държавна сигурност. Тогава решението беше на министъра от ГЕРБ Николай Младенов. С идването на кабинета "Орешарски" той бе назначен за постоянен секретар. Уволнението става в края на мандата на служебното правителство, въпреки обещанието през август на Даниел Митов да няма тежки кадрови промени:

Искам да сме наясно, че хората във външно министерство трябва да работят спокойно, а не постоянно да се притесняват сега този ще бъде ли сменен, онзи ще бъде ли сменен. Това не е задача на служебния кабинет. За два месеца не може изведнъж да измислим друга администрация.
 

Водещи новини

Още новини