Атанасова: Борисов ще е премиер

share

ГЕРБ ще състави кабинет на малцинството, а премиер ще бъде лидерът Бойко Борисов. Това е решение на партията, която получи най-много гласове на изборите.

Това заяви пред БНР Десислава Атанасова от ГЕРБ. "Това решение беше взето от Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Консултациите ще започнат тогава, когато крайният резултат е обявен от ЦИК. Ще формираме екип, който ще води разговорите. Знакът ни даде българският народ, че трябва да бъдем обединени. Надявам се, че всички партийни централи са разчели този знак. Ние заявяваме ясна позиция, че компромис с избирателите на ГЕРБ няма да правим. Ние си стоим зад програмата и зад приоритетите, които сме записали в нея. Кой ще я подкрепи вероятно е въпрос към останалите централи. Няколко неща са важни за България - финансовата стабилност, актуализацията на бюджета, плащанията по европейските фондове, новият период на договаряне и споразумението с ЕК, решението за КТБ, социалните плащания, доходите на българските граждани и важните реформи. Това са темите и това е дневният ред", каза тя.

"Принципно разговори във формат ЕНП трябва да се водят, защото Реформаторският блок е наша посестринска партия. Дори не разбирам защо в нощта на изборите имаше коментари по отношение на това кой ще бъде министър-председател. Естествено, че ГЕРБ, като най-голямата политическа сила, първо на нея се връчва мандатът, тя следва да излъчи министър-председателя на България. Трябва да осъзнаят всички факта кой къде се намира. Един милион и сто хиляди гласуваха за ГЕРБ с лидер Бойко Борисов, а не с някой друг. Оттам нататък въпросите за постове не стоят. Надявам се, че всички ще подкрепят стабилното правителство, което ще изведе България от кризата. Подкрепа биха имали тезите, които звучат държавнически", допълни Атанасова.

"Рано е да се говори за постове, разговорите за постове и министерства трябва да се провеждат впоследствие. Нека първо да е ясно, че ще държим на програмата и приоритетите, чак след това на личностите. Ако няма правителство на малцинството от ГЕРБ, следва конституционната процедура. Ние предлагаме на всички разговори по важните приоритети. Това не е прехвърляне на отговорност. Ще има, ако заявим, че при непълно мнозинство в парламента няма да съставяме правителство, дори на малцинството. Това е бягане от отговорност, да. Но правим всякакви опити, за да има стабилно управление в България. Не става въпрос за инат, а става въпрос за принципи", завърши тя.

Водещи новини

Още новини