Калфин: Николай Младенов не предлага заместници на дипломатите - ченгета

share

Има значителен хаос в Министерство на външните работи, което се вижда по неспособността на държавата да си защити интереса, включително и по темата Шенген. Това заяви Ивайло Калфин на среща с представители на организацията на офицерите от запаса и резерва.

В двете страни, които ни върнаха за Шенген, ние нямаме посланици. Посланиците са между тези, които бяха отзовани. Вчера МВнР се е похвалило с едно абсурдно число, че заради върнати посланици – 46 мисии са без титулярни дипломатически ръководители в момента – това са повече от половината, а министерството било спестило 800 хил. лв. Включително, посланиците във Финландия и Холандия – Пламен Бончев и Златин Тръпков - в продължение на месеци бяха в несигурна ситуация – връщани, прибирани, изпращани.

В момента в обществото се насажда това, че президентът Георги Първанов се е запънал и не иска да върне тези посланици. Фактите са доста по-различни – министърът на външните работи Николай Младенов отказва да предложи нови посланици. Президентът, ако освободи сегашните посланици, това означава с над 40 страни да си развалим отношенията, защото в дипломацията отзоваването на посланик, без назначаването на негов заместник, е знак за напрежение в отношенията.

Водещи новини

Още новини