Натискът върху България заради ксенофобията се засилва

share

На фона на развихрилия се скандал с недопуснатите деца на бежанци до класните стаи в пернишкото с. Калища се увеличава международният натиск върху България заради нови случаи на расизъм и нетолерантност. Страната ни е остро критикувана в два доклада на "Хюман Райтс Уоч" и Европейската комисия против расизма и нетолерантността към Съвета на Европа.

Поводът за критиките на правозащитната организация станаха нови случаи на насилие на българо-турската граница. "Хюман Райтс Уоч" е документирала три отделни случая, при които полицията е върнала 43-ма сирийци в Турция. На 28 август българската Гранична полиция е заловила в гора група от 22-ма сирийци. Сред тях са Шариф, съпругата му и четирите им деца, най-малкото на две години. Той познал, че граничните полицаи са българи, защото езикът им звучал като руски. Полицията претърсила мъжете и им отнела мобилните телефони, парите и водата. Шариф ги видял да бият по-младите мъже, въпреки че самият той не бил удрян. По неговите думи полицията качила всички в полицейски коли, карали около час до турската граница, където полицаите им казали: "Хайде, вървете."

На 30 август полицията е заловила на българска територия друга група от 15 сирийци, разказва 19-годишният Мохамед. Той твърди, че полицията е била него и осем души. "Полицейските служители, които ни хванаха, започнаха да ни бият с палки, с юмруци, с ботушите си. Стъпваха върху нас и ни караха да лежим на пода по лице. Пристигнаха подкрепления, довлачиха ни до турската страна на границата и ни прогониха," разказва Мохамед. Той описа зелени военни униформи с надпис "Полиция" на якетата.

Водещи новини

Още новини