Радан Кънев оглавява реформаторите след месец

share

В началото на септември ще се проведе конгрес на Реформаторския блок, на който ще бъде избран лидерът му. Целта е той да се налага като лице на политическия съюз още по време на предизборната кампания, която започва месец преди вота на 5 октомври, съобщи "24 часа".

Това са решили председателите на петте съставляващи го партии на неформална късна сбирка в сряда вечер. От нея отсъствала само Меглена Кунева, която е в Берлин. "Движение България на гражданите" (ДБГ) е било представено от организационния секретар Найден Зеленогорски.

На нея петимата мъже декларирали, че формациите остават съюзени като юмрук. Потвърждаваме единството на блока и волята на своите партии за съвместно участие на парламентарните избори на 5 октомври, гласи решение №1 на сбирката.

Общо 6 точки, приети единодушно от петорката, написа във фейсбук профила си лидерът на ДСБ Радан Кънев след полунощ.

Преди съюзния конгрес ще се изготви план за консолидация по посока на превръщането на коалицията в единен политически субект. Такова решение е взето и на последното заседание на Гражданския съвет на блока. Нещо повече - реформаторите били отворени и за разширяване с още партии преди вота.

Нещо като "оперативен борд" ще е председателството на блока. Тоест петимата партийни лидери ще имат еднаква тежест в решенията на политическия съюз. А председателят на блока ще е пръв сред равни.

Почти сигурно е, че лидерът ще е Радан Кънев. Самият той бил и част от работна група, която до понеделник ще подготви структурните промени, които ще превърнат съюза в единна партия и ще фиксират ръководните органи. Още не е ясно колко ще са зам.-председателите на блока. Имало идея да са четирима - по един от останалите партии. Това обаче е неработеща формула, в случай, че блокът се разшири с още формации.

Водещи новини

Още новини