Радан Кънев хвърли оставка, образът на реформаторите бил подменен

Булфото
share

Радан Кънев е подал оставка като говорител на Реформаторски блок /РБ/. Това е станало на съвместно разширено заседание днес на Изпълнителния съвет и на Гражданския съвет на Блока, потвърдиха от пресофиса на РБ.

ИС на Блока е в трайна невъзможност да формира убедителна и силна обща политика. Под въпрос е наличието на обща политическа воля за сметка на конюнктурни интереси и баланси без политическо съдържание, обяснява в заявлението си Кънев.

Кулминация на този процес, според мотивите му, е директното поемане на ангажимент за подкрепа на актуализацията на държавния бюджет на срещата при президента миналия петък, преди провеждане на ИС, с което Съветът е поставен впоследствие пред  свършен факт.

При тези обстоятелства, волята на РБ се формира чрез контакти между част от партийните ръководства и ГЕРБ, а лидерството на Блока се осъществява от Бойко Борисов, добавя лидерът на ДСБ в аргументите си. Така, според него, РБ не може да постигне краткосрочната си цел да бъде алтернатива на днешните парламентарни партии и да консолидира всички български избиратели, които не приемат нито  участие на ДПС и БСП във властта, нито еднопартийно управление на Бойко Борисов и ГЕРБ.

РБ не може да постигне и дългосрочните си цели да осигури сериозни реформи в правосъдието, администрацията и социалната  сфера, посочва още в заявлението си Радан Кънев. Като подчертава, че тези цели са постижими само през безусловно утвърждаване на единството на Реформаторския блок и отговорно и равноправно участие в реформаторско дясно управление. "Без смело и ясно назоваване на проблемите, без категорична промяна във вътрешните отношения и външното позициониране, РБ  ще тръгне на избори с лъжа към избирателите и ще ги предаде след влизането си в следващия парламент. Това е цена на участието във властта, която аз не съм готов да платя. Не съм приемал да бъда говорител на г-н Борисов, а на единна и смела алтернатива на грешния път, поет от неговото и следващото управления. Не съм приемал да бъда кандидат в кампания, чиято цел е да закачи брошка на ревера на ГЕРБ или да постави смокинов лист на очертаващите се срамни коалиции", пише в мотивите за  оттеглянето.

Кънев добавя и разколебаното единство в съюза, след евроизборите.

Той се надява , че все още не е късно РБ да се върне на пътя, начертан още през юли 2013 г. Ние сме надеждата на над половин  милион български граждани, които искат промяна и достоен живот за себе си и за децата си. Нямаме право да проиграем надеждата им и да ги оставим без алтернатива на предсрочните парламентарни избори, нито да излъжем доверието им след тях, припомня лидерът на ДСБ.

Водещи новини

Още новини