Калфин: Моделът, по който се управлява страната не работи (видео)

Булфото Архив
share

Моделът, по който се управлява страната не работи добре и то не защото самият той е лош - говорим за увеличени президентски правомощия. В демократичните страни има много широко застъпена чиста парламентарна демокрация, само че у нас парламентът е орган за подпомагане на министър-председателя и това се налага от години. Това каза бившият евродепутат и член на АБВ Ивайло Калфин по време на дискусия с бизнеса.

Тази система сигурно действа в други страни, но у нас не дава резултат. Затова това което предлагаме е да има две институции, които да се балансират и да са равнопоставени. Те няма да могат да работят без съгласие на другата, както са президентът и парламентът.

Когато говорим за смяна на модела имаме предвид смяна на моделите, които виждаме днес. Ние предлагаме пълна промяна в начина, по който се управлява държавата. Част от тях могат да се извършат само от Велико народно събрание. Това са промени, които няма да са в полза на една или друга политическа сила. Диалогът, за който настояваме цели национално съгласие, заяви Ивайло Калфин.

Водещи новини

Още новини