Миков нападна жестоко Плевнелиев: Президентът работи за опозицията (обновена+видео)

share

Единствено от уважение към институцията дойдохме на тези консултации. Нашата позиция е ясна и категорична.

Това заяви лидерът на БСП и председател на Народното събрание Михаил Миков. Ние сме твърдо против актуализацията на държавния бюджет, но подкрепяме актуализацията на НЗОК. Другият голям въпрос е, че един служебен кабинет не може да реши толкова много проблеми, за толкова кратък период от време. Ръцете на служебния кабинет не са вързани. То има само една задача, а именно да проведе изборите. Все още не знаем състава на служебния кабинет, за да дадем политически оценки. Имам и още едно предложение. Стенограмите на всички срещи, които провеждаме тук, да стават публично достояние, продължи Миков.

Актуализацията на бюджета на НЗОК го подкрепихме на първо четене. Гарантирам, че ще го подкрепим и на второ четене. Около актуализацията на държавния бюджет се създава един изкуствен натиск. Държавните институции не трябва да работят под натиск. Не виждаме никаква нужда от ревизия на бюджета. Ще ви помоля да ни извините след около 15 минути. Ще напуснем срещата, защото знаете, утре предстои Бузлуджа. Имаме работа за вършене. Пак заявявам, че ние сме против актуализацията на бюджета. Оставаме отворени за всякакъв диалог, завърши Миков.

На финала настъпи лек скандал между президента и Миков. Росен Плевнелиев отново спомена, че парите от актуализацията ще са нужни за разплащане със строители, лекари и че тези пари са необходими. Миков леко ядосан отговори: "Пак ви казвам, че ние сме против, едни 4 млрд. лева да се дадат на служебното правителство и те да се харчат без контрол от Народното събрание". Президентът не отговори нищо и даде думата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Малко по-късно Миков и Плевнелиев отново влязоха в сблъсък. Миков се обърна към председателя на парламента с думите: "Бюджет не се прави тук, а в парламента. Ако сте решили да правите президентска република, направо си го кажете." "Никой не говори за президентска република. Говорим за бъдещето на държавата", отговори президентът.

Учуди ме тона президента. Явно той ще бъде активен участник в предизборната кампания. Това ще навреди на държавните институции. Президентът не може да бъде политическа страна. Той се връща към действията си от преди една година. Той се намесва активно в политическата и парламентарната среда. Това е недопустимо. Президентът работи в полза на опозицията, заяви на излизане от президентството Михаил Миков.

Водещи новини

Още новини