Дайнов: Забелязва се рязко сближаване между правителство, ДПС и ГЕРБ

Булфото
share

Наблюдаваме разпадът на модела, който се утвърди през последните 10 години, на корпоративно-олигархично управление, където някакви кръгове с пари или власт ползват партии и сглобяват коалиции, за да постигнат власт.

Това коментира в интервю за БНР политологът Евгений Дайнов. Според него още след изборите са започнали да се появяват знаци за това, че министър–председателят Пламен Орешарски се изживява като шеф на правителство на ДПС, а не на БСП. "Знаците започнаха да се появяват след евроизборите, когато ДПС очевидно заяви, че е силната група в правителството. Още тогава Орешарски започна да изглежда така все едно смята себе си за мандатоносител от ДПС. Така, че рязкото сближаване между правителството, ДПС и ГЕРБ изобщо не ме учудва. Това показва някаква конфигурация, която ще се появи наесен. Очевидно е, че ако на ГЕРБ му трябва някой партньор, с който да управлява, това ще бъде ДПС пряко или през партията на Николай Бареков", каза още Дайнов.

"Коалицията Пеевски се опитваше да управлява чрез БСП и ДПС, с БСП много не им се получи. Сега към ДПС искат да добавят още една или две партии и да управлява чрез тях. Но това, което се случва сега, е краят на този модел. Видяхме нещо много важно, че в България има демокрация, защото видяхме как общественото неприемане на модела в крайна сметка започна да произвежда резултати, които удрят по точно този модел и го разпадат. Така, че аз не бих потривал ръце, ако бях на мястото на участниците в коалицията Пеевски. Изобщо не са си сглобили нещата за наесен, защото плановете им не включват обществото", заяви Евгейний Дайнов.

Според него и БСП, и десните получават трети шанс да изградят нормални партии, които да участват в спасяването на системата на демокрацията, като изолират коалиции от типа Пеевски. Дайнов подчерта, че това е възможно да стане, след като партиите се освободят от зависимите хора в редиците си. "Както Реформаторският блок, така и БСП могат да се представят достойно на изборите само, ако в близките седмици направят така, че да бъдат възприемани като партии, а не като поредни неясни кръгове, свързани с други кръгове. Ако не излязат от зависимости, ще продължат да губят проценти", убеден е политологът. Според Дайнов рано или късно ще има лява и дясна партия в България, които ще доминират политическата сцена и ще изтласкат коалиции от азиатски тип като коалицията Пеевски

Водещи новини

Още новини