Орешарски на изненадваща среща с Юнкер

Булфото
share
Изненадващо за журналистите посещение на премиера Пламен Орешарски при лидерите от ЕНП в Брюксел. Според информация на БНТ той е разговарял с избрания за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във връзка с избирането на върховен представител на ЕС за външната политика.

На излизане на входа на хотела, където се провежда срещата, Орешарски се е засякъл с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, потвърди самият Борисов, който каза, че са се поздравили. Премиерът ще говори с българските журналисти по-късно тази вечер, преди началото на съвета.
 
По-късно от правителствената пресслужба оповестиха официална информация за срещата: "Министър-председателят Пламен Орешарски се срещна днес в Брюксел с избрания бъдещ председател на Европейската комисия  Жан-Клод Юнкер. В рамките на разговора премиерът Орешарски поздрави г-н  Юнкер за избирането му на високоотговорната позиция. Двамата коментираха приоритетите, които г-н Юнкер представи вчера. Г-н  Орешарски и г-н Юнкер разговаряха и по въпросите от дневния ред на Европейския съвет, който предстои да се състои днес в белгийската столица".

Преди началото на срещата на лидерите от ПЕС председателят на партията Сергей Станишев каза, че не вярва, че днес България ще представи кандидатура за еврокомисар. Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който беше на срещата на ЕНП, няма съмнение, че българският избор трябва да бъде Кристалина Георгиева.

Европейските лидери се събират на специален съвет в Брюксел, на който се очаква да изберат новия върховен представител на Европейския съюз за външната политика.

Началото на срещата беше отложено заради консултации и ще започне в 21.00 часа българско време. Първоначалната идея беше на съвета, който ще премине под формата на вечеря, да бъде избран и нов председател на Европейския съвет, но това, изглежда, няма да стане.

Водещи новини

Още новини