Плевнелиев: Стартира процедура за влизане на България в единния банков механизъм на ЕС (видео+галери

share

Постигнахме съгласие, че общественото доверие в банковата система е ключово условие за финансовата стабилност на страната и нейната икономика. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на брифинг след продължите повече от три часа консултации и дебати днес.

По думите му е постигнато пълно съгласие по редица мерки, които в скоро време ще имат конкретни изпълнения. Има пълно съгласие, че необходимостта от приемането на пакет от мерки, е важна и те ще бъдат стартирани, заяви Плевнелиев.

Банковите депозити до сто хиляди евро в България са гарантирани със закон. Това се отнася до всички клиенти на КТБ и правителството разполага с ресурс за това, посочи по време на брифинга президентът.

По казуса КТБ действията на институциите трябва да са обединени на принципите на справедливостта и да работят в интерес на българските граждани, посочи държаният глава. Той бе категоричен, че престъпното поведение ще бъде наказано с цялата строгост на закона.

Цялата мощ на държавата ще бъде насочена за това и извършените престъпления ще бъдат наказани с цялата строгост на закона. Българската прокуратура ще действа категорично, посочи Росен Плевнелиев.

Дебатирахме върху това да се извърши международен одит на банката, посочи още президентът. Всеки, който е нарушител на закона този път ще носи своята голяма отговорност, заяви категорично той.

БНБ ще поиска проверка от Европейския банков орган за оценка ефективността на надзора върху българските банки, стана ясно от думите на президента.

Той съобщи, че голямата новина от днешните консултации, е постигнатото съгласие по мярката, че незабавно ще стартира процедура за влизане на България в Единния банков надзорен механизъм на ЕС. Това е първата стъпка към присъединяване на България към Европейския банков съюз.

Правителството е готово да актуализира бюджета на здравната каса, заяви още президентът. Народното събрание ще приеме промени в закона за държания бюджет, които целят гарантирането на плавен преход към служебното правителство, посочи още Плевнелиев.

Не се постигна консенсус дали по казуса с КТБ да се спазва сегашното законодателство, или да се предвиди специален закон. „Искам да уверя нацията, че съществуващото българско законодателство във финансовия сектор е добре работещо, синхронизирано е с добрите европейски практики и разполага с абсолютно ясни механизми за действия”, коментира Плевнелиев.

 

Водещи новини

Още новини