АБВ за случая с КТБ: Институциите продължават да не си вършат работата

  • 15 юли 2014 15:40

  • 2007
  • 10
АБВ за случая с КТБ: Институциите продължават да не си вършат работата
© Булфото

Несъгласие с постигнатите договорености при президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното изрази формацията на Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в в изпратена до медиите позиция. Според АБВ институциите продължават да не си вършат работата около случая с КТБ.

Ето и цялата позиция на АБВ:

"Политическа партия АБВ изразява неудовлетворение и несъгласие с постигнатите вчера договорености при президента Плевнелиев. Тези решения не се съсредоточават върху важните за страната безспорни и обединяващи решения, а за пореден път се плъзгат по опасната плоскост за създаване на предпоставки за конфронтация и взаимни обвинения между партиите – поведение, което е вредно за страната ни.

Не приемаме поредните обещания, че по случая КТБ държавните институции щели да си свършат работата. Ако досега го бяха направили, този проблем нямаше да съществува. Ние не виждаме и намек за критичност към действия или бездействия на институции, които допринесоха за кризата.

ПП АБВ първа предложи случая с КТБ да се разследва от комисия с участието на Европейския банков орган. Ние настояваме за проверка по конкретния случай с КТБ. Вместо това, на срещата при президента се е решило БНБ да търси ЕБО за мнения по банковия надзор по принцип. По този начин ще се прикрият отговорните за кризата институции.

По отношение на „новината“ за присъединяване към Европейския банков надзорен механизъм и към другите елементи на Европейския банков съюз, ние виждаме пълна неадекватност. България вече заяви интерес да участва в системата за европейски банков надзор. Тази "новина" е с давност от няколко години. Ако обаче оттогава не са извършени необходимите действия, то трябва да се даде отговор защо това не е станало и кой носи отговорност. Участието в Европейския банков съюз предполага значителни и дългосрочни финансови ангажименти. Вземането на национално решение трябва да се предшества от отговори на всички въпроси, още повече съответното европейско законодателство все още не е прието. Преди отговорите на тези въпроси да бъдат ясни на обществото, договореностите при президента приличат повече на отклоняване на вниманието от важните теми на деня.

По отношение на актуализацията на бюджета, ние изразяваме пълно несъгласие с увеличаването на бюджетния дефицит от 1.8% на 3% от отиващия си парламент. Заложените в бюджета за 2014 г. фискални цели трябва да се постигнат до края на годината. След изборите новото правителство и парламент ще имат възможност да направят обективна оценка на необходимостта от промяна. Увеличаване на дефицита и съответно – на държавния дълг днес, за да се покриват неясни текущи разходи, включително от служебното правителство, е недопустимо. Подобно действие има единствено политическо измерение и показва неадекватност на управлението на бюджетната сфера. Очевидно представителите на БСП и на ДПС при президента са приели безкритично този факт.

АБВ одобрява подкрепата за общините и за бюджета на НЗОК, за да се гарантира нормалната работа на тези институции. Това следва да стане при настоящата бюджетна рамка, за сметка на резерви и икономии".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2007 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Lyubo Angelov

2014.07.16 | 09:25

10
никакъв компромис бе баце, бии турците от АТАКА бии фесовете от АТАКА бии гавазите от АТАКА бии предатеите от АТАКА биии биии биии
АДИДАС БАДКА

2014.07.16 | 09:25

9
утре ще кажат че отваря за ДЕДО КОЛЕДА ! ГОДИНАТА е 2139 малко преди войната !

2014.07.16 | 09:25

8
Незабавно задържане на ТИКВАТА Борисов , Искров ,Василев , Пеевски и чорапът ще се разплете ! БОЙ ПО ТИКВИТЕ ПРОСТИ и КРАДЛИВИ !

2014.07.16 | 09:25

7
После ТИКВАТА ПРИ БИРАТА !

2014.07.16 | 09:25

6
Цяла година Сидеров яде и пи заедно с БСП и ДПС и им крепи това скапано правителство а сега се прави на сърдит.Кого заблуждава.Взе парите за златният си пръст а сега се прави на честен българин загрижен за народа.Как може да си толкова нагъл.
PEDERASI

2014.07.16 | 09:25

5
MAMA VI KURVENSKI TIKVI

2014.07.16 | 09:25

4
Кой нормален ще гласува за тоя ,бе ?! Борисов е мутра , лъжец , крадец и архинарцис ,ТЮФЛЕК лоен , прислужник на бай ТОШО и свиркаджия на ДОГАН ! Сега се разхожда с уйя на Местан в устата , гълта турска сперма заради властта ! БУНАК с МЕРАК , ама ГЛУПАК !САМО ВОЛЕН !

2014.07.16 | 09:25

3
Много българи по разбираеми причини /причина лидера им/,не гласуват за БСП ,пак няма да гласуват.Но отцепелият се Първанов с новата партия АБВ,с това мнение ще спечели при следващите избори.Защото всичко,което казва,си е така.Усеща се,че са винаги с две крачки в мисленето в сравнение със Станишев.Поздравления,г-н Първанов.

2014.07.16 | 09:24

2
6te spe4eli cxyia na dogan,to4no kato boiko kurvata

2014.07.16 | 09:24

1
ma4kai dogane tikvata iako vsi4ki dupki mu skasai na tlastia shopar

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини