WikiLeaks: Бойко Борисов мислел да поеме МВнР от Румяна Желева

Булфото
share

"Със сериозно пострадалото реноме Румяна Желева, която й попречи да се върне на предишната си позиция във външното министерство, пише в грама на американското посолство в София от януари 2010 г., пише в. "Дневник".

„Борисов нямаше приемлив заместник освен уважавания министър на отбраната Николай Младенов. С толкова малко хора, към които да се обърне, Борисов поема все повече и повече неща сам. (Разбрахме, че Борисов дори се е заигравал с идеята да се обяви за външен министър при първите сигнали за проблеми с номинацията на Желева в Европейската комисия), заключва документът. Той е публикуван от WikiLeaks в началото на септември и обобщава първите шест месеца от управлението на правителството на Бойко Борисов и е засекретен от заместник-посланик Сюзън Сатън.

Според Сътън българският премиер допълнително е бил изправен пред неудобна ситуация с провалената кандидатура на външния министър Румяна Желева за европейски комисар. Именно това, както и липсата на достатъчно професионалисти около него, е накарало Борисов да мисли да поеме българската дипломация.

Водещи новини

Още новини