Борисов ще помогне на Станишев да отиде в Брюксел

Булфото
share

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви във фейсбук, че е помолил ПГ на ГЕРБ утре да влезе в пленарната зала и да осигури кворум, за да удовлетвори желанието на лидера на БСП Станишев да "отиде евродепутат".

Ако депутатите от ГЕРБ влязат в пленарна зала и осигурят кворум, това може да се окаже решаващо за съдбата на Станишев, който обяви в последния възможен момент, че ще става член на Европейския парламент и заминава за Брюксел. Според правилата на Европейския парламент, евродепутатите трябва да подадат в срок от 7 дни преди първото заседание на институцията (1 юли) декларация, че не са в състояние на несъвместимост.

Станишев не може да бъде депутат едновременно в българския и в Европейския парламент, но не може и да напусне Народното събрание, без оставката му да бъде гласувана.

Днес председателят на парламента Михаил Миков увери, че няма проблем със сроковете, свързани с оставката на лидера на ПЕС и БСП. Той се позова на текст от Изборния кодекс, прилаган през 2009 г. за бившия външен министър Ивайло Калфин – който гласи, че "мандатът на избраните кандидати за членове на Европейския парламент, които заемат друга изборна длъжност, се прекратява 7 дни преди датата на откриване на първото заседание на Европейския парламент".

Водещи новини

Още новини