Местан: Кабинетът "Орешарски" остава до два месеца преди изборите

share

Отворени сме и за трите възможни дати за предсрочни избори.

Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти в парламента. Той коментира решенията, които бяха взети на днешния КСНС.

Правителството на Пламен Орешарски ще продължи да работи до началото на двумесечния срок преди предсрочните парламентарни избори, подчерта Местан. "Отново този кабинет ще работи точно до датата, след която започват 60-те дни до определената дата за предсрочни избори. И трите възможни дати за провеждането на предсрочния вот в диапазона 28-и септември - 12-и октомври са приемливи за Движението за права и свободи", добави лидерът на ДПС.

"За нас са отворени и трите опции. Ако считаме за нормално кампанията да започне на 28-и август и има съгласие затова, могат да бъдат и на 28-и септември. Ако искаме все пак кампанията да се разполага в едно по-нормално време за кампания, може да бъде 5-и или 12-и. Нека да не изпреварваме събитията", коментира той.

Лидерът на ДПС уточни, че на Консултативния съвет при президента не са обсъждани кандидатури за български еврокомисар, не е обсъждан служебният кабинет и служебен министър-председател. "Колкото по-бързо се постигне съгласие за принципите за номиниране и критериите, на които да отговаря българският еврокомисар, толкова по-бързо ще има и кандидатура", заяви Местан.

Той говори и за "Южен поток". "Този енергиен проект е много важен за България. Колкото и да важен е той обаче, не можем да го строим без разговори с Брюксел. Ние трябва да спазваме правилата на Европейския съюз. Никой не ни е карал на сила да влизаме в ЕС. Това е позицията, която ние винаги сме защитавали", обясни Местан.

Водещи новини

Още новини