ГЕРБ ще провалят кворума и на утрешното заседание на парламента?

Булфото
share

ГЕРБ обмислят да провалят кворума и на утрешното заседание на парламента, на което трябва да се гласува внесеният от тях, пети вот на недоверие срещу кабинета “Орешарски”, пише "Труд". Дали депутатите на Бойко Борисов, който до 14 юни е в САЩ заедно с депутата и бивш енергиен министър Делян Добрев, ще се регистрират в пленарната зала, зависи от поведението на “Атака”. Ако националистите влязат в залата - кворум ще има и ГЕРБ ще участват в гласуването против правителството. Ако не - вероятно за пореден път работата на парламента ще се провали и ГЕРБ няма да гласуват собствения си вот на недоверие.

“Няма да легитимираме БСП и ДПС, нито този нелегитимен и нефункциониращ парламент с участие, а и няма краен срок, в който да се гласува вотът на недоверие. Окончателно решение за поведението си ще вземем сутринта преди заседанието”, обясни високопоставен източник от ГЕРБ.

На сбирката на ПГ на ГЕРБ в четвъртък депутати са поставили въпроса дали да не напуснат окончателно парламента до разпускането му. Зам.-председателят на партията Цветан Цветанов обаче е обяснила, че преди седмица е имал разговор с лидера на ЕНП Жозеф Дол и съветът е бил ГЕРБ да стои в парламента и “да клати Народното събрание и правителството” с парламентарни средства, разказаха присъствали на сбирката.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов пък се е позовал на “вътрешна информация”, че премиерът Пламен Орешарски е в обтегнати отношения с левицата, но не и с ДПС. “Ще изчакаме консултациите на КСНС при президента преди други действия”, казаха още от ГЕРБ.

Ако все пак се стигне до гласуване на вота на недоверие, парламентарната аритметика показва, че има шанс, макар и теоретичен, той да събори властта. БСП и ДПС имат общо 119 депутати по списък. Георги Кадиев от левицата напусна левицата, а Дилян Пеевски не е стъпвал скоро в парламента.

На опозицията ѝ трябват поне 121 гласа по конституция. ГЕРБ разполагат с 93 депутати по списък. Рожденикът утре Бойко Борисов и Добрев едва ли ще успеят да се върнат за гласуването и ГЕРБ-ерите стават 91.

“Атака” декларираха ден по-рано, че ще подкрепят вота на недоверие и опозицията може да събере 114 гласа. Сметката зависи от петимата независими. Светлин Танчев и Румен Йончев от ББЦ ще гласуват за сваляне на кабинета. Под въпрос как ще се държат са депутатите Красимир Стефанов (ББЦ) и Даниел Георгиев, които вчера не отговаряха на мобилните си телефони. Не вдигаше и Георги Марков, който досега е гласувал с левицата.

В ГЕРБ нямат много доверие на хората на Волен Сидеров. “От “Атака" очаквайте неочакваното”, коментира зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева.

 

Водещи новини

Още новини