Бареков: Президентът да събере победителите в евровота за консултации

share

Президентът Росен Плевнелиев да събере всички партии, които се представиха добре на евроизборите, за да определим датата на предсрочните избори, служебното правителство, както и кандидатурата за еврокомисар.

Това поиска лидерът на "България без цензура" Николай Бареков от Брюксел. Той бе категоричен, че "България без цензура" има легитимното право да участва в намирането на подходяща кандидатура за българския еврокомисар, както и в консултациите по съставяне на служебно правителство, като подчерта, че президентът вече се е провалил веднъж при съставяне на служебен кабинет, съставяйки в действителност правителство на ГЕРБ. Според Бареков достоен ресор за български еврокомисар би била енергетиката или борбата с корупцията. "Повече компромисни кандидатури не ни трябват", отсече лидерът на ББЦ. Според него Меглена Кунева и Кристалина Георгиева са били слаби еврокомисари, а на България й е нужен човек уважаван от европейските институции и със значим ресор.

Борбата с корупцията, енергетиката и социалната политика са целите и задачите ми в Европейския парламент, каза още той след среща с лидерите на Европейките консерватори и реформисти Мартин Каланан и Франк Барет. От Брюксел лидерът на ББЦ призова и премиерът Пламен Орешарски и лидера на БСП Сергей Станишев да подадат оставките си. Той определи поведението на соцлидера като инфантилно и коментира, че той се опитва да лансира идеята за избори през юни, защото така няма да му се наложи да избира дали да остане в националния или да отиде в европейския парламент, защото, ако му се наложи да избира, отиването му в Брюксел би изглеждало като дезертьорство.

Бойко Борисов в коалиция с ДПС е вреден за държавата. Той ще рекетира бизнеса, защото единственото, което търси е реваншизъм, предупреди лидерът на ББЦ. "Надявам се, че българският народ няма да е късопаметен и ще избере новата ББЦ, за да изчисти тази измет от политическата сцена", допълни той. "България без цензура" е единствена истинска и възможна алтернатива на ГЕРБ и бъдещата му колаборация с ДПС. Категорично не желаем да сме балансьор в управлението на страната. Искаме да бъдем първа политическа сила и ще с борим с ГЕРБ, подчерта лидерът на ББЦ. Идеята за задължителни избори е нелеп опит на Станишев да отмъсти на ДПС, смята Бареков. По думите му при такъв вот ББЦ би взела 40 процента от гласовете на хората. "Това е едно спасяване на егото на Станишев, което надделя над интересите му като лидер на БСП", смята Бареков.

Водещи новини

Още новини