Проф. Константинов: След предсрочните избори ще стане пълно мазало

share

Предсрочните избори вероятно ще се случат, но не защото последните избори са катастрофа за БСП и огромен успех за ГЕРБ. Сравнете резултатите от всички евроизбори и ще видите. Нови избори ще има, ако държавните структури спрат да работят.

Това заяви в предаването "Панорама" по БНТ проф. Михаил Константинов. Личното ми убеждение е, че изборите ще се проведат през есента. Резултатите от току що изминалия вот могат да се тълкуват по следния начин: Нищо няма да се промени. Единственото е, че ще има може би две нови партии в парламента, АБВ и ББЦ. Тогава ще стане пълно мазало в парламента, прогнозира математикът. Ако суверенът реши, избори ще има. Желаещи за министри винаги ще има. Най-малко, за да си го пишат в биографиите после. Много ще помоля суверена, другия път когато гласува, да мисли, призова Константинов.

Парламентът и правителството не работят добре. Точно заради това трябва да има предсрочни избори. 12 октомври е една много хубава дата, каза още той. Професорът говори и за бъдещите коалиции в политическото пространство. Бойко Борисов има един естествен съюзник в лицето на Реформаторския блок. От ЕНП непрекъснато им набиват канчето да работят заедно. Според мен на това се дължи и доброто представяне на реформаторите. Те престанаха да се правят на сектанти. По принцип не изключвам и варианта на голяма коалиция ГЕРБ, БСП и ДПС, обяви той.

Гост в студиото беше и социологът Живко Георгиев. Предсрочни избори сигурно ще има. Има обаче и висока вероятност парламентът да заработи по-добре. Правителството също, независимо дали ще има промени или не. И двете опции са възможни, прогнозира той. Изцяло в ръцете на управляващите в момента е да преценят, какво могат да направят в момента. За Сергей Станишев винаги ще има полезен ход. БСП си има достатъчно много проблеми, които не са решени. Партията е на кръстопът, но все още има шанс да излезе от стагнацията, каза още Георгиев.

Водещи новини

Още новини