Ташева: В грабежа на българската енергетика невинни няма

share

Ние сме свидетели на един абсурд. Политическата сила, която беше свалена с мощни протести заради енергетиката иска вот на недоверие за енергетика. Тук на фокус е осветляване на проекта "Южен поток". Това каза депутатът от "Атака" Магдалена Ташева от трибуната на Народното събрание.

Истината е, че в грабежа на българската енергетика невинни няма. Той започна с идването на власт на т.нар. дясно управление и с договора за Мариците на Иван Костов и сключването на един корупционен договор за изкупуването на техния ток. Затова бяха изключени и четирите реактори на АЕЦ "Козлодуй". След това настъпи ерата на Сакскобургготски. Идва тройната коалиция - 2007 г. е приет договора за ВЕИ, който е също корупционен. Като започнете след това да говорите за пазарна икономика на българина му прилошава. Оттогава думата "коалиция" е мръсна дума в българския език и има основания за това, изтъкна Ташева.

Затова от 2015-2016 г. България трябва да започне да изпълнява тези договори. Явно никой не е предполага, че българският народ тогава все още ще шава.

През 2011 г. давате срок от една година на инвеститорите във ВЕИ да си довършат инвестицията и да сключат договора. Това е само поправка на печатната грешка на Любен Корнезов, обърна се Ташева към ГЕРБ и ги призова да не си приписват заслуги. "Българската енергетика не е само фотоволтаици". Тя даде пример с намаленото производство на ток, заради намаленото производство, което според нея е 30%. Сигурно е имало десетки начини да спрете грабежът в енергетиката, който е осъществяван от чуждите инвеститори, но не сте го направили", добави Ташева.

Магдалена Ташева показа от трибуната на Народното събрание чек, подписан от южнокорейска държавна фирма за 1 милион лева на името на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Според депутатката от „Атака” тази фирма е искала да строи голяма фотоволтаична централа край търновското село Самоводене и парите са били предадени на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в знак на признателност от съдействието на неговото ведомство.

Димитър Николов от ГЕРБ й отговориха, че вотът на недоверие е към това правителство, а не към минали. Той я упрекна, че е объркала годините. Според него, ако от "Атака" продължат да викат на следващите избори няма да имат и 2%, а ще са на нула. След тази реплика председателят на Народното събрание му отне думата.

Водещи новини

Още новини