ГЕРБ: Кабинетът "Орешарски" забатачи културните ни проекти (видео)

share

Една година новото правителство се занимаваше с проверки на всички министерства. Явно целта беше ГЕРБ да бъде оплют. Всеки сам знае какво е правил, затова стискахме зъби и мълчаливо чакахме да свършат проверките. Това заяви на пресконференция на ГЕРБ за проблемите в сектор "Култура" бившият министър на културата Вежди Рашидов.

Той коментира проверките на строителството на т.нар. Български Лувър. Тъжно е да си в една държава, когато за първи път един министър на културата е наречен успешен, и то в Брюксел, а когато си дойдеш в България да виждаш заглавия "Мъгла и срам за Българския Лувър". Аз управлявах с бюджет от 98 млн. лв. а моят предшественик Стефан Данаилов - със 180 млн. лв., и въпреки всичко, се справихме, заяви Рашидов.

Той определи като свой успех проведената реформа в театрите. Тази реформа заработи и в театрите почти не се намират места, посочи Рашидов. Бившият министър на културата каза, че на страната ни е нужна реформа и в музейната дейност, която според него би била успешна с въвеждането на т.нар. музейни мениджъри, които да управляват дейностите в този сектор. Музеите са много важни за българската държава, категоричен бе той.

Проверките минаха и не желая някой да си приписва чужд труд. Вложил съм много усилия за изграждането на Българския Лувър. От една година той е готов, каза Вежди Рашидов. Той показа снимки на състоянието, в което е заварил музея и такива на моментното му състояние, като каза, че се гордее със свършеното.

Бившият министър на културата заяви, че кабинетът "Борисов" е оставил спечелени европейски средства за проекти в областта на културата, а настоящето правителство забавя разплащането с тях и работата по някои проекти е спряла. По думите му работата по Българския Лувър е "забатачена". Подиграваха ни се, че режем ленти, но това не е за подигравка - много работа свършихме, подчерта Вежди Рашидов. Той заяви, че управляващите се държат реваншистки, а културата се управлява от неуки хора, което по думите му е недопустимо.

Бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова каза, че по време на управлението си ГЕРБ са започнали 37 проекта в областта на културата на стойност 80 млн. лв., от които в момента 40 млн. лв. са в риск.

Рисковите проекти са шест, каза Павлова и отбеляза, че най-застрашен е този за Националния музеен комплекс, известен като "Българския Лувър". Музеят стои готов, неизползваем от една година и само процедурни, бюрократични дейности пречат на неговото отваряне, посочи тя.

Другият застрашен проект бил този за ларгото и античния комплекс "Сердика" в центъра на София. Павлова посочи, че са били заделени 16 млн. лв. за него, но към момента са усвоени едва 4 млн. лв. Проектът е замразен и по него нищо не се случва, коментира тя. Сред забавените проекти по думите на Павлова са и ремонтът на театъра в Шумен, Резерват "Трапезица" във Велико Търново, ремонтът на Националната гимназия за древни езици и култури.

Лиляна Павлова отбеляза, че за Министерството на културата са били отделени 390 000 лв. за развитие на капацитета на ведомството, които средства обаче и досега не били усвоени от сегашното ръководство. Това правителство с този министър трябва да подадат оставка, защото не само ще загубим парите за култура, но има риск и за всички европейски средства, каза Павлова.

Водещи новини

Още новини