Правителството прави раница за оцеляване

share

Държавата ще организира измислянето и изработване на “раница с всичко необходимо при опасност”. Това предвижда приета от Министерския съвет национална програма за защита при бедствия за периода 2014-2018 г.

Мярката е част от обучението на населението как да действа при бедствия. След като бъде разработена, раницата ще бъде рекламирана, а хората ще могат да си я купуват от търговските вериги, предвижда документът, приет по предложение на вицепремиера Цветлин Йовчев, пише "24 часа".

В плана към програмата обаче не са разчетени финанси за разработването на раницата, както и за нито една от останалите мерки. Предвидено е единствено борбата с бедствията да се финансира от бюджетите на държавата и общините и еврофондовете.

Бригади от безработни да се мобилизират за ликвидиране на щетите от бедствия по програмите за насърчаване на заетостта, предвижда още планът за борба с бедствията.

До 2018 г. трябва да бъде подменена и техниката на Гражданска защита, а МВР да се оборудва със собствени самолети и хеликоптери за гасене на горски пожари. В момента за целта се иска помощ от военновъздушните сили.

БЧК ще трябва през тази година да създаде специализиран екип за действия при бедствие.

Водещи новини

Още новини