Либия кани Бойко Борисов за преговори по дълга

Булфото
share

Либия кани премиера Бойко Борисов за преговори по дълга, съобщава бТВ.

Новият либийски посланик у нас Исса Рабия Ашур смята, че българското правителство и Преходният национален съвет на Джамахирията ще работят добре. Днес дипломатът разведе наш екип из посолството, от което преди дни бяха експулсирани предшествениците му.

Празна и без нито един от символите на предишната власт - така изглежда мисията на Джамахирията. А от портретите на Кадафи няма и помен. Единствено молитвено килимче на закачалката в кабинета на посланика напомня за предшествениците му.

На мястото на портретите на Кадафи обаче няма снимки на новия либийски лидер.

"Няма портрет, защото искаме всичко да е демократично, искаме нашият народ да избере своя лидер, а това още не се е случило", заяви посланикът.

В първото си интервю като посланик Исса Ашур казва пред бТВ, че разговорите за предоговарянето на дълга към България, както поиска Бойко Борисов преди дни, може да започнат веднага.

"Веднага премиерът и ресорния министър може да дойдат в Триполи, за да се срещнат по въпроса за дълга с представители на Преходния национален съвет. Ние сме готови да си сътрудничим", заяви Исса Ашур.  

Дипломатът покани българските медицински сестри и д-р Здравко Георгиев, ако искат, да дойдат в посолството и да говорят с него по всички въпроси, които ги вълнуват.

"Либийският народ не е виновен за процеса срещу вашите сънародници. Ние също страдахме от режима на Кадафи".

Преди да дойде в България посланик Ашур е бил на служба в Сомалия.

Водещи новини

Още новини