Бобева: Развиваме гъвкава, модерна и отзивчива администрация

share

На заседанието на Министерския съвет одобрихме проектостратегияте за реформи в администрацията, както и подобряване на работата на администрацията. Развитието на гъвкава, модерна и отзивчива администрация е основен приоритет на правителството. Между новата и предишната стратегия има приемственост. Администрацията се преструктурира, а не се извършва чистка. Това каза вицепремиерът по икономическото сътрудничество Даниела Бобева в рамките на парламентарния контрол.

Промените включват гарантиране на публичност и прозрачност на назначенията. Възобновяваме практиката за подбор на служителите, поясни министър Бобева.

Тя увери, че администрацията се управлява при пълна прозрачност и съгласно действащата нормативна уредба. "Конкурсите се извършват на четири етапа. Подготвили сме промени във всички етапи от тях. Тестът ще се качва и на онлайн платформа, за осигуряване на прозрачност. Предвиждаме ротации на държавни служители, а не масови чистки. На следващ етап ще бъдат обявени конкурси за свободните длъжности. Надяваме се да осигурим една по-добре работеща администрация", заяви Бобева.

Според вносителите на въпроса прилаганата практика внася подозрения за непрозрачност и незаконосъобразност. За да се осигури по-голяма яснота за назначенията в администрацията е нужно да се изготви подробен функционален анализ за реформата, смятат депутати. Не е нормално в централните ведомства да има служители със сходни функции. Електронно управление и електронно правителство е неработещо. Реформата по своята същност е кардинална, а системата е осакатена, и няма връзка между институциите. Към момента не виждам желание за реформи от ваша страна.

В отговор Даниела Бобева беше категорична, че няма да се харчат пари за нови консултантски услуги. Стратегията сме си я написали сами, за разлика от предишните управляващи. Засилваме ролята на контролиращите органи, увери тя.

Водещи новини

Още новини