ГЕРБ и ДПС гласуваха заедно за състава на ЦИК (обновена)

Булфото
share

Парламентът прие на първо четене Закон за изменение на Изборния кодекс на първо четене с вносител Цецка Цачева и група народни представители.

Измененията бяха подкрепени от депутати от ГЕРБ и ДПС. Групите на Коалиция за България и "Атака" гласуваха с "против" и "въздържал се".

Промените предвиждат Централната избирателна комисия /ЦИК/ да се състои от 18 членове, включително председател, заместник председатели и секретар, които се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции, както и по един член, предложен от партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени. С друг текст се предлага при назначаването на членовете на ЦИК, извън тези от ръководството, да се запазва съотношението между представените партии и коалиции.

Срокът за предложения между първо и второ четене беше съкратен на четири дни - до 16.00 часа на 7 април 2014 г. В хода на дебатите Цецка Цачева обясни, че с изменението се предвижда да не се фиксира броят на заместник-председателите в ЦИК, тъй като не е ясно в един следващ парламент колко партии ще влязат. По думите й трябва да бъде обособена бройката на членовете на комисията, които са излъчени от парламентарно представените партии, а отделно от фиксирания брой да са членовете, които са предложени от политически сили, които имат евродепутати, но нямат представителство в националния парламент.

Според Цачева четният брой членове на ЦИК няма да създаде проблем при взимането на решения, тъй като за приемането им са нужни две трети мнозинство. Не внасяме промени и възможности за предсрочно прекратяване на членство в ЦИК, подчерта депутатът.

Тя поясни, че от ГЕРБ отстояват идеята за мандатност на комисията. Така че упреците, че след евровота ще има промяна в членовете на ЦИК, са несъстоятелни, посочи тя.

Мая Манолова от Коалиция за България заяви, че ако бъде приет в този вид, законопроектът ще създаде проблеми. Според нея не е  ясен механизмът, по който ще се определя постоянния и "плаващия" състав на ЦИК. По думите на Манолова било притеснително, че в предложените текстове се въвежда нов термин - "представени" партии, и не ставало ясно къде са представени.
.
Павел Шопов от "Атака" заяви, че както действащият Изборен кодекс, така и предложенията за промени не са добри. Според него промените ще предизвикат проблеми. По думите му от ГЕРБ правят поправка, за да се изчисти казусът с членовете на ЦИК от ДПС.

Екатерина Заякова от Коалиция за България сравни предложената от ГЕРБ поправка с реклама на тоалетна хартия - "четирипластова, мека, лека".

Водещи новини

Още новини