НС отказа да преразгледа позицията на България за Крим

share

Депутатите отхвърлиха предложението на ПГ на "Атака" за преразглеждане на позицията на България по отношение на референдума в Крим.

Предложението беше направено от Павел Шопов. Позицията на КСНС е нелепа. България е парламентарна република и ние сме на мнение, че тук трябва да се взимат важните решения. Върховният орган на страната е НС. Трябва да се преразгледа незаконната позиция на президента, каза още Шопов. Депутатите отхвърлиха това предложение и Станислав Станилов взе думата, за да предложи прегласуване. Няма да се осъществи третото голямо западно нахлуване в Русия. Крим винаги е бил руски и ще остане такъв. Искам само да ви кажа, че чешкия парламент вчера е отхвърлил санкциите срещу Русия. Чехите са сериозни хора. Трябва да взимаме пример и за това предлагам прегласуване, каза още Станилов. Второто гласуване също беше неуспешно за "Атака". Гласуваха 151 депутати. "За" бяха 32-ма, "против" се обявиха 69, а "въздържал се" гласуваха 50. Така предложението не беше прието. Националистите продължиха да настояват и на трибуната излезе Десислав Чуколов. Той предложи казуса за референдума в Крим да влезе като точка от дневния ред на парламента. Трябва да преразгледаме позицията на България. Не може да участваме в налагането на санкции на Русия. това ще доведе до големи беди за България, каза Чуколов. Депутатите гласуваха и това предложение, но то отново не беше прието, както пак имаше прегласуване.

Депутатите решиха отново да има обсъждане и на избора на ръководството на Централната избирателна комисия. Предложението за включване в дневния ред на тази точка беше направено от заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева. "За” гласуваха 147 народни представители, "против” беше 1, а 6 се въздържаха. На 20 март с решение Народното събрание беше длъжно съобразно приетия нов Изборен кодекс да избере председател, двама заместник-председатели и секретар на ЦИК. С оглед числеността на парламентарните групи и правилото в Изборния кодекс, че не може от една парламентарна група да има повече от една кандидатура, следва, че при 4 парламентарни групи, 4 кандидатури за ръководство на ЦИК, ПГ на ГЕРБ следва да има член в ръководството на ЦИК, каза Цачева.

Спечелилата изборите партия и най-голямата парламентарна група по принципа за справедливост й се прилага председател на ЦИК. След гласуването на решението на Народното събрание, в което кандидатурата на ГЕРБ не беше подкрепена за зам.-председател на ЦИК, внесохме предложение за включване в дневния ред като точка първа. Водени сме от отговорността да има легитимно съставена ЦИК. Към този момент числеността, визирана в Изборния кодекс, не е спазена и ЦИК не е конституирана надлежно, нейният състав води до оспорване на резултата от гласуването, обясни още тя. За да се излезе от този батак на този Изборен кодекс, следва да бъдат съобразени пропорциите. Очакваме от Коалиция за България да внесете изменение на Изборния кодекс, завърши Цачева.

Водещи новини

Още новини