ДСБ: Коалиция с ОДС ще има, ако Софиянски оттегли кандидатурата си

Булфото
share

ДСБ ще подкрепи разширение на Синята коалиция, само ако желаещите да участват в нея подкрепят и Прошко Прошков за кмет на София.

Позицията обяви председателят на Предизборния щаб на тъмносините Веселин Методиев, предаде КРОСС.

Тъмносините визират сключеното споразумение между СДС и ОДС за президентските избори, с което новата дясна формация подкрепи Румен Христов за президент. ОДС издигна Стефан Софиянски за кмет на София, който се явява конкурент на тъмносиния кандидат Прошко Прошков.

"Ще подкрепим Синя коалиция + за президентските избори, но само, ако ОДС подкрепи Прошков Прошков за кандидат - кмет на София и оттегли кандидатурата на Софиянски", категорични са от ДСБ. Хората на Иван Костов не са сигурни в ролята на новата дясна формация на изборите - да обединява или да цепи гласове.

Христов и Прошков спечелиха първичните избори на Синята коалиция и така станаха нейни кандидати съответно за президент и кмет на София.

ДСБ ще спази споразумението на Синята коалиция за президентските избори и ще подкрепи Румен Христов. "Ще изпълним задължението си по споразумението. Ще предложим своя кандидат за вицепрезидент", коментира Методиев. Няма проблем да се водят консултации за името на вицепрезидента със СДС. "На една от тях имаше съгласие за разговори с един мой много добър приятел, който отказа - Стефан Димитров", заяви Методиев.

Припомняме, че композиторът Стефан Димитров бе поканен да се яви на изборите за държавен глава в двойка, водена от Румен Христов.

ДСБ не са изненадани от подкрепата за Прошков, дадена им от РЗС. Решението на партията на Яне Янев е едностранно, като преговори с хората на Костов не са водени.

Водещи новини

Още новини