Политолог: Позицията на БСП за Украйна издава големи комплекси

share

Процесите около реденето на листите на партиите за предстоящите избори за Европейски парламент засега са според очакваното, каза  пред БНР политологът Даниел Смилов.

Според него за БСП предстоящите избори са много важни, защото са свързани с оцеляването на правителството и съдбата на Сергей Станишев като лидер на левицата. "Рискът с оглавяването на листата от него беше неизбежен, защото беше ясно след скандала с Пеевски, че самият Станишев понесе сериозна цена. "Съжителството" с "Атака" наруши неговата европейска репутация. Затова той има нужда да се постави сам на един тест", коментира Смилов.

За репликата на Георги Първанов, че тази номинация връща ГЕРБ в мача, Смилов смята, че бившият президент е имал предвид, че Станишев е слаб лидер на партийна листа. "Позицията на БСП по кризата в Украйна за мен е притеснителна и издава много големи комплекси. Заемането на толкова силна проруска позиция, критикуването на съвсем нормални действия на външния министър Кристиан Вигенин, опитът да се дистанцира българската позиция от една обща европейска позиция е подривно и поставя под въпрос нашата проевропейска ориентация. Този тип отношения не трябва да останат незабелязани. Струва ми се, че социалистите направиха много сериозни грешки", заяви политологът.

Наблюдава се застой в разширяването на подкрепата за Реформаторския блок, каза още Даниел Смилов. По думите му обясненията могат да се търсят в много планове, но единият от тях е чисто вътрешно организационен. "За една нова партия, която иска бързо да излезе на терена и да мобилизира подкрепа, отношенията между лидерите и реденето на листите трябва да става много по-бързо и организирано. Фокусът не трябва да е върху този процес, а върху  реални неща, които тази партия обещава да свърши за хората", посочи той.

Не може чрез процедурни трикове една партия, която има над 90 места в НС, в един момент да се окаже с квота по-малко от 1/3 в ЦИК, коментира Даниел Смилов във връзка със споровете между управляващите и ГЕРБ за присъствие в Избирателната комисия. "Тази квота е важна, защото тя гарантира право на вето при важни решения. Очевидно спорът е да се отнеме правото на вето на ГЕРБ, която е най-голямата партия в Избирателната комисия. Горещият картоф ще бъде прехвърлен на президента", каза политологът.

Водещи новини

Още новини