БСП: България не трябва да участва в ескалацията на напрежение в Украйна

Пресцентър БСП
share

БСП е убедена като партия, че единственият възможен изход, който може да даде трайна стабилност на Украйна и целия регион,  е политическият диалог - с участието на Украйна, Русия, ЕС, САЩ, заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев след като Националният съвет на партията прие позиция за кризата в Украйна.

Станишев посочи, че в декларацията БСП изхожда от подкрепата за териториалната цялост и интегритета на Украйна. Смятаме за  много важна ролята и поведението на украинските власти в тази ситуация. Правителството на Украйна трябва да направи всичко  необходимо за вътрешния диалог и единение на всички граждани на Украйна, каза лидерът на БСП. По думите му в това е и много важната роля на ЕС като фактор, който може да съдейства за такова поведение. Разбираме, че Руската федерация има своите в много отношения легитимни интереси и загриженост, но ескалацията, в това число военната, едностранните действия не са път към гарантиране на тези интереси и защита на руското население и рускоезичните. Затова призоваваме и Руската федерация, и Украйна, и ЕС час по-скоро да започне конструктивен диалог и разговор, добави Станишев.

Заплахата със санкции и контрасанкции не може да бъде трайно и дългосрочно решение и не може да даде стабилност на Украйна, на целия регион и на отношенията между Европа и Русия, смята той. Ние сме с българските интереси, заяви лидерът на БСП. България  ще е сред най-пострадалите от една нова Студена война и взаимни икономически санкции, коментира той. Ние ще сме сред най-пострадалите и като география, и като последици, за енергетика, икономика, туризъм, посочи Станишев. В Украйна  живеят минимум 250 хиляди етнически българи и първото задължение на българската държава е да гарантира техния спокоен и мирен живот и защитата на техните права, отбеляза той.

Според Станишев има нужда от сваляне на тона на напрежение от всички страни по кризата в Украйна. България трябва да бъде  активна, дипломатически и политически да заявяваме аргументирано своята позиция, смята той.

Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов очаква тази позиция на БСП, която е внесена и в парламента, да стане основа за приемане на декларация от Народното събрание и с нея да се съобразяват всички национални институции. Обявяваме се  категорично за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, не трябва да се допускат прецеденти, посочи той.

България по никакъв начин не трябва да участва в ескалацията на военно напрежение в и около Украйна. Решението на тази криза може да бъде само политическо, с мирни средства, отчитайки интересите на всички страни, отбеляза заместник-председателят на БСП.

Водещи новини

Още новини