Вигенин: Учуден съм от реакциите след посещението ми в Украйна

share

Аз смятам, че не е тайна за никого, че освен престрелките между двете страни е имало стрелба и по силите за сигурност. Не е ясно кой стои зад това. Появилият се запис на разговор между върховния представител на ЕС по външните работи Катрин Аштън и естонския външен министър Урмас Пает. Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин по БТВ.

Аз отидох в Украйна заради тревогата ми за българското малцинство там. Поисках гаранции, че правата на малцинствата ще бъдат спазвани. Аз съм безкрайно учуден от реакциите тук. Няма друга власт в момента в Украйна, която да гарантира сигурността на малцинството ни, затова се срещнах с нея. Смятам, че не трябва да получавам критики, а напротив. Българите в Одеса изразиха своята благодарност, че България мисли за тях, заяви Вигенин.

На първо място трябва да поставяме българския интерес.

Проектът "Южен поток" не е под заплаха и аз нямам притеснения в тази посока. Моето посещение в Украйна няма да попречи на проекта. България няма интерес да живее в свят, в който големите държави да отказват диалог и да окупират по-слабите. Ние подкрепяме суверинитета и независимостта на Украйна, подчерта външният ни министър.  Не бива при тази ситуация да се разделяме, трябва да сме единни, за да защитим националния интерес.

Водещи новини

Още новини