Орешарски спокоен за газовите доставки от Русия (видео)

share

Ситуацията в момента напомня на тази от 2009 г., с газовата криза. Това заяви по време на блиц контрола в парламента депутатът от БСП Явор Куюмджиев.

По моя информация в газохранилището в Чирен има около 200 млн. куб. м, което дава надежда. Той попита премиера какво ще предприеме правителството при спиране на газовите доставки от Русия.

Пламен Орешарски коментира, че ситуациите са различни. По думите му през 2009 г. кризата е породена от търговски спор, какъвто в момента няма.

На този етап нямаме сериозни основания да прогнозираме спиране на газовите доставки от Русия. Украйна засега си плаща доставките от "Газпром", има заявена готовност за подпомагане и от страна на европейската общност. Въпреки това ние от миналата седмица нагнетяваме газ в Чирен. Количествата там са такива, че при евентуално спиране на газовите доставки, бихме могли да ползваме това хранилище около месец-месец и половина. Като ползваме и собственото количество, бихме имали спокойствие за около два месеца, отбеляза премиерът. Има възможност и за реверсивни доставки от Гърция, добави той.

От думите на министър-председателя стана ясно, че според него рискът от спиране на газовите доставки не е много висок.

Водещи новини

Още новини