Газовото хранилище в Чирен е наполовина празно

  • 01 април 2014 20:51

  • 2095
  • 2
Газовото хранилище в Чирен е наполовина празно
©

Газовото хранилище в Чирен е наполовина празно. Това показват данни на държавната "Булгартрансгаз", която е оператор на обекта, пише "Труд".

Въпреки че преди месец хранилището започна превантивно да се пълни с газ, досега са нагнетени едва 17,8 млн. куб. метра допълнително. От компанията смятат, че натрупаните количества са достатъчни да задоволят до 50% от дневното потребление на природен газ у нас за около 30-45 дни.

Заплахата от спиране на доставките за България се появи, след като Русия обяви, че вдига с 40 на сто цените на газа за Украйна. От Киев намекнаха, че може да им се наложи да използват транзитния газ, който минава през страната и отива към Западна Европа, Балканите и България.

В момента в Чирен има 217,8 млн. куб. метра природен газ при капацитет от 550 млн. куб. метра. През тази година по изключение България започна да нагнетява хранилището почти месец по-рано от указания за това срок заради опасенията, че конфликтът между Русия и Украйна може да намали доставките към страната.

При криза с доставките от Русия ще се разчита и на местния добив от находище "Галата", и на възможност за получаване на синьо гориво от Гърция.

Пълненето на "Чирен" започна на 10 март. Нагнетените досега 17,8 млн. куб. м означават, че на ден влизат средно по 0,8 млн. куб. метра. Тази стойност е близка до минималните за дневно нагнетяване 0,5 млн. куб. метра. Максимално в хранилището за 24 часа могат да постъпват до 3,5 млн. куб. метра. Също толкова могат да бъдат и извадени. Това е половината от използваните количества природен газ дневно у нас.

Компанията, която съхранява газ в Чирен, е държавната "Булгаргаз". Дружеството обаче не е в добро финансово състояние и само преди седмица се наложи Българският енергиен холдинг да му даде нов заем от 128 млн. лева, за да си плати горивото на Москва.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2095 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.04.03 | 14:57

2
не е вярно !Пълно е наполовина !

2014.04.03 | 14:57

1
Ама нали трябва да звучи трагично бе пич! Виж, ако управляваха ГЕРБ или Деформаторите заглавието щеше да бъде както ти си го написал!

Добави коментар

Водещи новини