Президентът Плевнелиев и министър Ангел Найденов обсъдиха ситуацията в Украйна

Булфото
share

Държавният глава Росен Плевнелиев проведе работна среща с министъра на отбраната Ангел Найденов във връзка със ситуацията в Украйна, съобщиха от пресслужбата на президента.

Разговорът е в продължение на усилията на президента за съгласуване на позиция на държавно ниво по отношение на Украйна предвид предстоящия Европейски съвет и Съвета на НАТО в Брюксел.

Министър Найденов запозна подробно държавния глава с акцентите от последната среща в Брюксел на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, в рамките на която бе обсъдена и обстановката в Украйна.

Росен Плевнелиев и Ангел Найденов отбелязаха изключителната важност на въпроса за запазването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Изтъкната беше позицията, че са необходими гаранции за защита на правата на българската общност и останалите малцинства в страната. Президентът Плевнелиев и министър Найденов обсъдиха и осигуряването на доставките на газ и енергийната сигурност на България с оглед на напрежението между Украйна и Русия.

Двамата набелязаха мерки за по-активната позиция на България в НАТО и обсъдиха необходимостта от засилването на двустранното сътрудничество между страната ни и Алианса.

На „Дондуков" 2 от три дни действа кризисен щаб, който следи обстановката в Украйна и региона.

Водещи новини

Още новини