Плевнелиев: С БСП имаме конструктивен диалог (видео)

share

Приключи срещата между държавния глава Росен Плевнелиев и представителите на БСП - Янаки Стоилов и Корнелия Нинова. По думите на президентът разговорът им е бил конструктивен и пълноценен. "Дебатирахме 9 важни теми. Една от тях е приемането на Изборния кодекс и възможността за въвеждане на вето", заяви президентът, предаде репортер на Novini.bg.

Той подчерта, че ИК е приет на 50% в НС и ако налага вето, то него прави, за да пречи на дадена политическа партия, а го прави само тогава, когато има ясни аргументи за това. Към този момент неговите експерти следят внимателно дебатите в НС за ИК и след като бъде изцяло приет в рамките на законовия срок, президентът ще се произнесе. "Но дори и да се стигне до вето, то то ще е с ясни аргументи и причини за това", наблегна отново Плевнелиев.

Втората голяма тема, която е обсъдена и по която също са имали единогласие е осъждането на всякаква форма на екстремизъм в страната, която се наблюдава в последните дни, както и използването на езика на омразата. Плевнелиев подчерта, че при необходимост има готовност да свика КСНС. "Ще следим внимателно процесите на ескалация на напрежението и при нужда ще бъде свикан, но се надявам да не се стигне до това и разума да надделее", каза държавният глава.

Следващата голяма тема, която е обсъждана е въпросът за референдума. "Законът за референдумите трябва да е подобрен, тъй като референдумът е важен инструмент на демокрацията", коментира той. По думите му тук имат различия със социалистите. БСП категорично смята, че на евроизборите не може да бъде проведен референдум. А държавният глава е на мнение, че на всички избори, без значение какви са, трябва да се пита народа, за да се засили демократичното управление на страната.

Обсъждана е икономическата политика и това, че трябва да се поставя акцент върху реиндустриализацията, която е бъдещето на страната. "Да не се връщаме към Химко и Кремиковци, а да бъдем ориентирани към иновативните технологии", призова Росен Плевнелиев. Той подчерта, че трябва да бъдат създадени клъстъри. Икономическата политика трябва да доведе до повишаване на доходите, и икономически растеж на страна. Обсъждан е и въпросът за младежката безработица и това, че не може икономически растеж без образование. И БСП , И президента са съгласни, че през 2014 трябва да се приема Закона за средното образование, да бъде въведена дуалната система, която ще осигури връзката между образование и бизнес.

Не на последно място е и електронна България - електронно здравеопазване и електронно правителство, смята той. По думите му електронното правителство трябва да бъде въведено колкото е възможно по-бързо и да бъдат създадени необходимите закони за това. Що се отнася до енергийната политика в страната, Плевнелиев каза, че ДКЕВР не изпълнява ролята на независим държавен регулатор, а за една година единствено са сменени шефовете му.

Пълно единогласие с БСП имат и за демографския срив в страната и политиката, която трябва да бъде изработена за справянето с нея. "Трябва да се работи в тази посока - социална и здравна реформа", каза Росен Плевнелиев.

Янаки Стоилов заяви, че с Плевнелиев имат различия освен за ИК и за Наказателния кодекс. По думите му трябва да има широка обществена дискусия за НК. Той подчерта, че правителството прави всичко възможно за справяне на проблемите в здравеопазването, както и това, че скоро ще се въведе електронната здравна карта.

Плевнелиев подчерта, че ще спази конституционни срок за определянето на дата за провеждането на избори.

Водещи новини

Още новини