Депутатите приеха декларацията за етническото напрежение на Михаил Миков

Булфото
share

Парламентът подкрепи декларацията, внесена от председателя на парламента Михаил Миков, във връзка с ескалацията на напрежение на етническа, религиозна и политическа основа. "За" гласуваха 113 депутати, против бяха трима от "Атака",  нямаше въздържали се.

С документа се призовава за висока отговорност на всички политически сили, на първо място - на парламентарните групи, да  не допускат техни представители с неприемливи и провокативни изказвания да създават напрежение, омраза и засягане на  националното единство и интересите на българските граждани.

Отправя се и призив в Деня на Апостола на свободата Васил Левски всички български граждани и политически формации да се  ангажират да следват неговия завет за "демократска република", в която "българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във  всяко отношение... и всички ще спадат по един общ закон".

Призовават се парламентарните и извънпарламентарните политически сили и други организации да се въздържат от  действия, които биха могли да се определят като партийно или друг вид неприемливо използване на Деня на Левски.

С декларацията Народното събрание заявява, че отхвърля и се противопоставя на проявите на екстремизъм и вандалщина, публично оправдаване на събития и признаване на личности от българската история, изповядвали фашистка идеология, както и че осъжда всякакви посегателства срещу религиозни храмове и обругаването им по брутален начин, в съчетание с недопустими ксенофобски  послания.

Парламентът отхвърли проектите за декларации, внесени от "Атака" и от ГЕРБ.

Водещи новини

Още новини