Кабинетът работи върху интеграционен план за бежанците

Булфото
share

Социалното министерство на България работи по интеграционен план за емигрантите, който да действа след получаването им на бежански статут. Това каза при посещението си в лагера в Харманли министър-председателят Пламен Орешарски. Премиерът бе посрещнат с викове “Freedom” („Свобода”).

"Целта е сирийските граждани, които останат за по-дълго в България, да ги настаним и интегрираме по подходящ начин." Премиерът призна, че това ще е доста трудно, тъй като в момента намирането на работа е проблем и за много български граждани. Въпреки това уточни, че министър Хасан Адемов е в напреднал стадий в работата си по довършването на плана, като основно средствата ще се търсят през ОП" Човешки ресурси".

В Харманли Пламен Орешарски беше посрещнат от Комитет на сирийците в лагера. В центъра има 1200 бежанци, от които 623 са със зелени карти.

"Минахме през всякакви изпитания през тези 5 месеца, независимо от всичко ние сме много благодарни на българското правителство", заявиха представителите на емигрантите. Пред премиера те изразиха притеснение за децата си, които вече трета година заради размириците в Сирия губят възможността да ходят на училище и излязоха с молба: "Искаме нашите деца да тръгнат вече в училищата, за да продължат своя път".

Бежанците поискаха и повече здравни грижи за децата по бежанските лагери, както и повече толерантност от полицията към тях. Като основна молба обаче те отново посочиха ускоряването на процедурите за получаване на бежански статут. В отговор премиерът посочи, че това е и сред основните приоритети на правителството.

Като стъпка към ускорените процедури министър-председателят посочи, че в Харманлийския лагер, например към петимата сега интервюиращи, ще бъдат назначени още поне четирима.

Пламен Орешарски разгледа и ремонтираните сгради в лагера. Той определи битовите условия в него а като средни по хубост и предложи да бъде създаден „пожертвователен фонд" за набиране на средства за подобряването им. Сложете в него по някой лев, ще го направя и аз", призова журналистите премиерът.

Пламен Орешарски обяви, че е разпоредил и пълна финансова ревизия за изграждане на 33-километровата ограда по българо-турската граница.
 

Водещи новини

Още новини