Йордан Цонев: Пивоварната на Мишо Бирата изварила 68 хил. литра нелегален спирт

share

Председателят на комисията Мишо Бирата – Йордан Цонев – заяви в предаването Лице в лице, че е решил докато не приключи работа на комисията, да не дава никакви изявления за медиите, но бил предизвикан и променил решението си след като гледал предаване в неделя, с участието на Бойко Борисов и Ваньо Танов.

Щом ще си говоря с Борисов през медиите още по-добре, заяви Йордан Цонев.

Той посочи, че работата на комисията е започнала с изискването на всички документи от митниците. Съдът не е връщал лиценза на пивоварната на Мишо Бирата, заяви Цонев, опровергавайки думи на Борисов.

Депутатът посочи, че има няколко безспорно установени неща до този момент от работата на комисията.
При проверките в пивоварната е открита тетрадка с указания и данни. Във въпросната тетрадка имало указания фабриката да работи в събота вечерта с намалено осветление.

Нашата задача е да покажем на хората как е работило това управление, да стане достояние на всички, че по този начин не могат да се осуетяват проверки, че държавата не е охранителна фирма, която можеш да контролираш по телефона, посочи Йордан Цонев.

По думите му комисията не се съмнява в автентичността на записа с разговора между Танов и Борисов.

Цонев посочи още, че при първата проверка в пивоварната е намерена колона за варене на спирт. С някои от отпадъчните продукти от бирата се е варяло спирт и никога не са плащали акцизи за варене на спирт, а той е стотина пъти по-висок от този на бирата, заяви председателят на комисията.

В намерената при проверка тетрадка е било записано, че са изварени 68 хиляди литра спирт, допълни Цонев.

Нелегалното производство на спирт е престъпление по наказателния кодекс. Тези протоколи са стигнали до Танов, разясни депутатът.

По думите му за това не е разпитан никой и не е извършена никаква проверка.

Ако ние не установим каква е причината за това бездействие, то прокуратурата със сигурност ще установи, убеден е Цонев.

Той заяви, че щетите от нелегално производство на спирт са огромни. Тепърва започваме работа, това е третото заседание на комисията, предстои да свидетелстват и други длъжности лица. Решени сме да стигнем до истината, такава каквато е тя, заяви категорично Йордан Цонев.

Водещи новини

Още новини