Депутатите решиха: Глоба от 5 до 10 бона за медии, обидили кандидат-депутат

Булфото
share

Медиите, публикували материал, който накърнява добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите в предизборна кампания, ще се наказват с глоба от 5 до 10 хиляди лева. При повторно нарушение глобата скача от 10 до 20 хиляди лева.

Това реши днес временната парламентарна комисия, която обсъжда на второ четене проект на нов Изборен кодекс. Предложението дойде от ГЕРБ, но беше подкрепено и от останалите партии. Според сегашния кодекс, приет при управлението на ГЕРБ, медиите са длъжни, ако накърнят "правата и доброто име" на кандидат, единствено да публикуват право на отговор веднага, щом го получат. В новия закон задължението за публикуване на отговор не отпада, но се въвежда и имуществена санкция. Не е ясно какво включват понятията "добрите нрави, честта и доброто име". Депутати от ГЕРБ коментираха неофициално, че целта е да се ограничи публикуването на невярно съдържание, и посочиха, че в тази сфера има натрупана съдебна практика. Според тях обаче това включвало всякаква недоказана информация.

По идея на председателя на комисията Мая Манолова (БСП) депутатите въведоха и забрана да се поставят предизборни агитационни материали във времето извън предизборната кампания. Първоначалният текст в проекта на нов кодекс предвиждаше такава забрана само за крайпътните билбордове, но днес Манолова предложи забраната да стане всеобща.

Водещи новини

Още новини