Служител на МВР копирал записите с Мишо Бирата

share

И сега не знам дали Цветан Цветанов е подслушван. От това, което каза адвокатът му, останах с впечатление, че и дори да има такова нещо, това е станало законно. Това заяви в предаването Лице в лице по БТВ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

"Не мога да коментирам нещо, за което нямам информация – убеден съм, че дори и да е имало, е станало съгласно закона. Използването на СРС трябва да става само по този начин. Те трябва да се използват само и единствено за разкриването на престъпления, а достъпът до тях трябва да е ограничен само до хората, които имат право да ги използват", добави Йовчев.

Той каза, че никога не би изискал от шефа на ДАНС списък с хората, които се подслушват. "Никога няма да се намеся в работата на ресорните служби, а и никога не съм го правил. Искам да ограничим властта на министъра на вътрешните работи и да го оставим да се занимава само с политика", заяви вътрешният министър.

Той посочи, че ако има сериозни сигнали за незаконни подслушвания, те ще бъдат проверени. По думите му в последните дни обаче по тази тема се вихри "буря в чаша вода". "Иначе другото са някакви внушения в обществото. Психираме хората. Хипотетично е възможно да има структури, които да се занимават с незаконни подслушвания. Не можем обаче да тръгнем по къщите на хората да проверяваме. За това са нужни сериозни факти", подчерта Цветлин Йовчев.

Служител на МВР е копирал нерегламентирано записите по случая "Мишо Бирата" и ги е записал на отделен файл. След като това е било разкрито, този човек е бил уволнен. Цветан Цветанов трябва да понесе отговорност за това. Борисов много добре знае кой му забърка тази каша и му я изсипа върху главата. Във всеки случай това не съм аз", подчерта вицепремиерът.

Той не пожела да разкрива други обстоятелства около случая, за да не издава класифицирана информация.

Водещи новини

Още новини