Der Standard: Войната на българските социалисти

share

Хрумването на бившия президент Георги Първанов да си направи собствена листа се отрази зле на лидера на левицата Сергей Станишев, пише австрийското издание Der Standard.

"Бивш президент, възраст под 65 г. и липса на работа – характеристики, чиято комбинация е опасна - прекалено много амбиции, твърде силно желание за признание. До това заключение вече е стигнал лидерът на българската левица и председател на ПЕС Сергей Станишев", изтъква медията.

Негов основен опонент е Георги Първанов, на 56 г., бивш президент на страната, който от две години вече е без кабинет и занимания.

Откакто напусна поста на държавен глава Първанов се занимава с бизнес и дипломация. Сега обаче той се опитва да отнеме от Станишев стария си пост и отново да оглави „Позитано“ 20, посочва изданието. За целта той се е съюзил с Ивайло Калфин – бивш външен министър, който ръководеше българските социалисти в Европарламента, но напусна поста си, за да оглави алтернативната листа на Първанов.

Паралелната листа на Първанов отслабва силите на БСП за предстоящите избори, както и шансовете Мартин Шулц отново да оглави Европейския парламент, смятат от Der Standard и допълват, че неубедителното представяне на евроизборите ще разклати още повече позициите на и без това нестабилното ляво правителство в България.

Самият Първанов от много отдавна е на българската политическа сцена и буди носталгия у по-възрастните избиратели, пише вестникът. Ако се вярва на проучванията, той все още е много по-популярен от младия Станишев, който оглави левицата на негово място.

Той основа движението АБВ през 2010 г., заедно със стария си довереник Костадин Паскалев и Михо Михов. До момента движението разгръща дейност предимно на страницата си във Facebook, посочва вестникът.

Интересното е, че до февруари ръководството на БСП няма да вземе никакви мерки срещу алтернативната листа на Първанов, който нееднократно заяви, че не желае да прави отделна партия. Социалистите трябва да решат дали да го изключат на конгреса си на 8 февруари.
 

Водещи новини

Още новини