Буруджиева: Това НС е първото, в което хората могат да участват всеки ден

Булфото
share

Настоящият парламент е първият, в който реално хората могат да участват във всеки един момент от работата му. Това заяви народният представител от "Коалиция за България" Татяна Буруджиева пред радио К2 в отговор на въпрос какво е постигнала левицата досега в работата на 42-то Народно събрание.

На въпроса как точно могат да участват, "като донесат едни плакати и се качат на балкона ли", Буруджиева отговори: "Не, във всяка комисия постоянно има представителство на гражданите, всеки влиза и може да участва на комисията и да задава въпроси".

Допълни, че такъв бил случая със Закона за движение по пътищата, а и с Изборния кодекс, "даже вътре в пленарна зала заседаваха тези хора".

Вярно е, може да се каже "кой ги избира, как ги избира?". Това винаги стои като въпрос, кои граждани и как участват, защото няма как седем милиона граждани да участват. В крайна сметка всеки, който имаше желание, се включи в дебата по Изборния кодекс, е констатацията на депутата.

На въпрос дали този проект изборен кодекс е решил проблема с т.нар. мъртвите души, Буруджиева отговори, че това не се е случило. Според нея това няма как да се случи, "докато не решим най–накрая да се върнем към практики, които обаче са практики на по–богатите държави".

"Давам ви пример с Франция как няма мъртви души, те нямат проблем с мъртвите души в избирателните списъци, просто защото имат един данък. Но аз не съм убедена, че ако кажем на българите, че трябва да платят 5 лева, за да участват в изборите и само тогава, и с платени данъчни декларации, могат да участват в тези избори, че много хора ще бъдат щастливи от това решение", коментира Буруджиева.

И допълни: "И го свързвам това, защото колкото и да изригват веднага след това остри коментари, но истината е, че демокрацията обикновено е характерна за по–богатите държави. Колкото държавата има повече възможности, толкова по–сериозна демокрация може да развива. В бедните държави трудно се развива демокрация, включително и поради тези причини. Много хора си продават гласовете, каквото и да направим в Изборния кодекс, това нещо може да съществува под една или друга форма".

По темата за ролята на медиите в предизборната кампания Буруджиева заяви, че е необходимо Комисията по култура и медии да покани представителите на медийния бранш, за да се проведат разговори по правилата засягащи това. "Аз лично смятам, че трябва да има някакви правила и да се носи някаква отговорност от тях. Не може безконтролно да се вкарват думи, или действия, или ситуации в живота на хората, които не съществуват", коментира тя.

Буруджиева посочи още, че гражданските организации, хората, които са взели участие в дебати по темата за медиите и присъствието на политическите сили там, са поискали да има равен достъп на всички. "Това "на всички" обаче ни е ясно, особено на хора, които се занимават с медии, че е абсолютно невъзможно. Така че няма как това да се осигури. По-лошото обаче е, че различните формации както тези, които сега съществуват, така и тези, които ще се появят в бъдеще, съвсем ще потънат. Тях няма да ги има, ако не си платят, или не обърнат внимание на частните медии", заключи народният представител, допълва Дневник.

Водещи новини

Още новини