В НС започнаха да нищят сделката за летище "Божурище"

share

Временна анкетна комисия за проверка на обстоятелствата около продажбата на летище Божурище през 2005 г., както и процедурата за обявяване на летището за паметник на културата през 2008 г. и през 2010 г., проведе своето първо заседание, предаде репортер на Novini.bg.

В комисията взимат участие Петър Мутафчиев, който е неин председател и членовете Георги Свиленски от БСП, Красимир Велчев и Данаил Кирилов от ГЕРБ, Павел Шопов и Гален Монев от "Атака", както и Митхат Метин И Хюсеин Хафъзов от ДПС. След края на първото заседание Мутафчиев обясни, че е приет вътрешния правилник за работа на комисията и тя ще има още две заседания до края на годината. Председателят разясни още, че са изпратени две писма до министъра на културата и министъра на отбраната. С писмата се изисква информация относно статута на сделката за летище "Божурище". Изпратени са и писма до областния управител на София област, както и до областния управител на София – град.

Павел Шопов подчерта, че комисията ще работи в консенсус и едиство. Основната работа на тази комисия е да изясни законността на тази сделка. Явно е, че тази сделка мирише от всякъде. Трябва да проверим целия процесуален акт на сделката и ако остановим нередности, да сезираме прокуратурата. Тези активи трябва да бъдат върнати на държавата, каза още Шопов.

Красимир Велчев заяви, че трябва да се изиска информация за това каква е била квадратурата на апартаментите, които са били дадени в момента на замяната, каква пазарна стойност са имали и в какво състояние са били. Вече три години се ремонтират тези апартаменти, коментира той.  

Водещи новини

Още новини