Георги Кадиев: Парламентът няма да оцелее 4 г.

Булфото
share

Антиправителствените протести висят като камък на шията на управляващите. Това призна депутатът от БСП Георги Кадиев в интервю пред БНТ.

„Ние непрекъснато внимаваме какво правим. Ако го нямаше този натиск, въпросът с партийните субсидии нямаше да се промени. Това е стъпка в правилната посока, която обаче трябва да бъде последвана от още стъпки", подчерта народният представител, известен с критиките към ръководството на собствената си партия.

Според Георги Кадиев протестът не е успял и провалът му се дължи на това, че няма кауза. „Оставка на правителството не е кауза. Украйна има кауза и тя е изборът между Европа или Русия", сравни той.

По думите на Кадиев, алтернативата на настоящото управление е връщането на ГЕРБ на власт. „Можем да имаме всякакви различия в парламента, но нито един от нас не иска ГЕРБ да се върне на власт", категоричен бе депутатът.

„Парадоксът е, че колкото по-дълго ГЕРБ стои обединен, толкова по-дълго и ние ще сме обединени. В момента, в който ГЕРБ започне да се разпада, ще видите и пукнатини при нас, то е видимо. Ние сме различни. БСП иска едно, ДПС - друго, „Атака" - трето. Под заплахата от връщане на ГЕРБ на власт действаме в една посока", призна още депутатът от левицата.

Той коментира още, че в управляващата коалиция се наблюдава изместване на тежестта към партньора от БСП. „Ние все пак сме един път и половина по-големи. В същото време основните комисии в парламента са на ДПС", изтъкна Кадиев.

Въпреки че отхвърли възможността за предсрочен вот заедно с изборите за Европейски парламент през май 2014 г., той прогнозира, че 42-то Народно събрание няма да оцелее четири години. „Всеки петък се броим един по един, забавяме се 15-20 минути, докато някой дойде, за да достигнем до 121", обясни той. „Ако се стигне до избори, те ще бъдат няколко месеца след изборите за ЕП", предположи Георги Кадиев.

Водещи новини

Още новини